KOMMA #26 met Ghalia Conroy

bij PARK in Tilburg

PARK, het Tilburgse platform voor visuele kunst, biedt met KOMMA ruimte voor interdisciplinair onderzoek. Rondom de tentoonstelling ‘In The Garden Of Doubt And Panic’ van Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis (29/04 – 11-06 te zien bij PARK) vroegen zij dansmaker Ghalia Conroy om vanuit dans/performance te reageren op de tentoonstelling.

Ghaliah Conroy (1996) is een Iers/Frans Guyanese danser en performer. Na een vierjarige studie dans en choreografie heeft Ghaliah een multidisciplinaire aanpak als het gaat om optreden, creëren en werken in de kunsten. Dit komt mede doordat ze een achtergrond heeft in verschillende disciplines. Voor haar studie heeft ze een aantal jaren gewerkt als zangeres, acteur, danser en maker. Als gevolg hiervan heeft ze evenveel waardering, respect en nieuwsgierigheid voor de verschillende disciplines en is ze geïnteresseerd in het verbinden ervan.

Ghaliah heeft een uniek perspectief, komt uit gemengde culturen en achtergronden en is geïnteresseerd in kwesties als ras en geslacht. In haar werk is ze gefascineerd door het onderwerp identiteit. Opgroeien als een minderheid en te maken krijgen met onwetendheid en barrières in de kunstwereld hebben grote invloed gehad op haar redenen om te creëren. Ze hoopt dat haar werk een impact heeft op mensen, of dat nu is doordat ze iets nieuws zien of dat ze vertrekken nadat ze iets nieuws hebben geleerd.

Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis, beiden opgeleid in Tilburg, zijn teruggekeerd naar Brabant om hun korte psychologische horrorfilm “The Mother Of All Failure” te maken waarin zij afrekenen met onverwerkte jeugdtrauma’s. Het Amsterdamse duo maakte eerder in New York de film “They Live In Us (I Am A Very Detailed Person)” over de angst en charme van het besef dat je nooit zeker kan zijn van het beeld dat je van de werkelijkheid hebt.

In “In The Garden Of Doubt And Panic” presenteren Zijlmans en Jongenelis hun nieuwe film samen met een serie recente schilderijen in een ruimtevullende installatie. Daar waar de film in een fantastisch kostuumdrama de wanhoop van een toxische relatie laat zien, zijn de schilderijen een explosie van vrijheid en levenslust.

Ghalia toont haar werk op zondag 28 mei om 15.30 uur bij PARK, Wilhelminapark 53 Tilburg