DansBrabant nodigt uit

Duitsland, België en Canada in Tilburg

DansBrabant brengt het Duitse CocoonDance terug naar Tilburg, samen in een avontuurlijk tweeluik met het Canadese Mandoline Hybride. Op de tweede dag de NL-première van het nieuwe werk van Karel Tuytschaever.

STRANGER

Karel Tuytschaevers ode aan de man

Vanuit één mannelijk lichaam verkent Karel Tuytschaever in STRANGER verschillende denkbeelden over de man. Coproductie van DansBrabant en C-TAKT. Premièrereeks: 13 sept Zuidpool, Antwerpen – 14 sept C-Mine, Genk – 23 sept De Nieuwe Vorst, Tilburg.

Museum Motus Mori

Opent haar deuren op 13 september

De Duitse choreografe Katja Heitmann maakt met tien dansers een museum van de uitstervende lichamelijke beweging. Tien dansers, zes weken, vijf uur per dag.

Pop Up Dans Cinema

Ihkv Making Space

De vlonder op de kop van de Piushaven, Tilburg wordt op 24 september van 20u – 21u30 tijdelijk omgetoverd tot openlucht bioscoop. Kom genieten van een gratis programma van inspirerende korte dansfilms.

DansBrabant tipt

The New Piece van United Cowboys

De nieuwe voorstelling van het multidisciplinair gezelschap uit Eindhoven in première op 12 & 13 sept in Parktheater.

En toen mocht/moest ze meedoen.

Dance&Dare SummerSchool

‘Ik denk aan een goede vriend die als hij komt logeren al onze melk opdrinkt. Hij is vrolijk en ontwapenend. Hij heeft er geen moeite mee te vragen wat hij wil.’

De Opening Tilburg

(Nieuwe) Blik op Hedendaagse Dans

Zaterdagmiddag 7 september! Workshops, voorstellingen, lezingen. Gratis! Bekijk het blokkenschema.

Dance&Dare SummerSchool

Teksten die onder je vel gaan zitten

Ze zijn drie dagen te gast in BLVR&D. Schrijvers Saskia uit ’s-Hertogenbosch, Elske uit Antwerpen, Anette en Rania uit Bergen, Noorwegen en David uit New York.

Dance&Dare SummerSchool

Hoe ik de landschapsopera aan mijn opa zou navertellen

“Eerst zag ik maar één vrouw. Ze droeg een groen visserspak en groene regenlaarzen. Haar hals en armen waren bloot. De muziek veranderde in orgelmuziek.”

DansBrabant op Boulevard 2019

The100Hands, Jija, Kristel, Dance&Dare

Talkshow-gezelsschapspel, workshop-performance, kringgesprek en Summer School: DansBrabant en haar makers zijn in alle mogelijke verschijningsvormen op Theaterfestival Boulevard.

Arno genomineerd

Meest indrukwekkende productie 2019

Arno Schuitemakers voorstelling The Way You Sound Tonight is genomineerd voor een Zwaan! Op vrijdag 4 oktober wordt tijdens het Gala van de Nederlandse Dans in Maastricht de winnaar bekend gemaakt.

Studioverhuur

Bekijk hier onze dansstudio’s

Op zoek naar een studioruimte? DansBrabant beschikt over twee studio’s die we verhuren voor repetities, presentaties, workshops en shoots.

Open Call

Masterclass Karel Tuytschaever

In het najaar van 2019 organiseren Zuidpool & Karel een intensieve 6-daagse masterclass in Antwerpen, wars van enige verplichting qua kunstvorm met de focus op het lichaam.

Expositie Motus Mori

Katja & ArtEZ

Voor de dansacademie van ArtEZ maakt Katja Heitmann in juni een expositie van de menselijke beweging, uitgevoerd door 12 dansstudenten (2de jaar).

In residentie: Heather Ware

Studiopresentatie dinsdag 25 juni

Op dinsdag 25 juni is er een gratis toegankelijke studiopresentatie van Heather Ware & Laurel Green – River(Bank) die bij DansBrabant momenteel in residentie zijn. River(Bank) is een onderzoek in theater en dans over hoe de plek waar je maakt het maakproces beïnvloedt.

Eindessay Dans & Durf

Er is iets wat me raakt, maar ik weet niet wat

‘Dansen als wiskunde. Ik voel me ingewijd in een diep geheim. Het werkt bevrijdend.’

Dans & Durf – Ontmoeting 6

Wat schuurt en wat raakt

‘Op hun eigen manier hebben alle deelnemers het over dat ene moment, waar je ja tegen zegt. Het verlangen geraakt te worden, zoals je geraakt werd toen je voor het eerst een voorstelling zag, …’

Dans & Durf – Ontmoeting 4 & 5

Kijken waar je op aangaat

‘Dat vergeten we de hele tijd. Schrijven is soms ook gewoon wachten. Een rondje lopen. En pas weer beginnen als je denkt: “Hee, dat is een goed idee.”

Maker van de Maand

Intuïtie, dierlijkheid en buitenleven

Vanaf dit voorjaar rekt Jija Sohn in Lands of Concerts, een serie labs en residenties, het idee van performativiteit en performatieve ruimte op.

Moving Forward residentie

Andreas Hannes

Het Moving Forward traject biedt één net afgestudeerde, talentvolle choreograaf de unieke kans zich gedurende een jaar te ontwikkelen. In zijn residentie onderzoekt Andreas Hannes het huppelen binnen een oneindige ruimte.

Interview Poor Boy

Film met dans van Brabantse bodem

Waar: Tilburg, Theater De Nieuwe Vorst, Rode Salon Wanneer: vrijdag 10 mei 2019 Tijd: 19:00-20:00 Onderdeel van Moving Futures Festival Tilburg, ticket voor het hele avondprogramma kost 17,-  Op vrijdag 10 mei aanstaande zijn filmregisseur Ramón Gieling en choreograaf Pim Veulings te gast bij Moving Futures in de Talent Talks van Pop Up Cinema. Aan […]

Moving Futures moves Tilburg

9 t/m 11 mei

DansBrabant vult het festivalprogramma van spannende voorstellingen aan met al even spannende installaties, een testsessie/talkshow en essays-met-kloten. Southern hospitality!

Opening Futures

Verleidelijke opening MF Tilburg!

Hedendaagse dans, electro en woorden smelten samen op het ritme van popmuziek tot een concert waarin Eulàlia Bergadà alle aanwezigen uitgenodigd deel te nemen aan de start van Moving Futures Tilburg. 

Twee jaar Performing Gender

Terugblik

Choreografen wisten met het lichaam als uitgangspunt en richtingaanwijzer vastgeroeste hiërarchieën weg te laten vallen en eigenzinnige individuen tot een groep te smeden.

Ik ben mijn lichaam

Fotoverslag ICW 2019

Bekijk hier een selectie foto’s van (copyright) William van der Voort van de ‘sharings’/openbare presentatie door de 15 deelnemende choreografen van de afgelopen International Choreographers Week.

Moving Futures terug in Breda

5 & 6 april

In de twee voorstellingen op vrijdag staan spannende samenwerkingen tussen muziek en dans centraal. Op zaterdag volgt een knap ontroerend duet op een even subtiel als droogkomisch stuk.

DansBrabant presenteert

Ik ben mijn lichaam

Programma van voorstellingen, lezingen en gesprekken rondom lichamelijkheid en belichaming als onderdeel van de 9e International Choreographers Week waarbij publiek van harte uitgenodigd is.

Een poging iets over twee dansvoorstellingen te schrijven

Dans & Durf – Essay over MF Arnhem

‘Het was knap hoe Die Verwandlung mij tegelijk visueel prikkelde en auditief kwelde. Zoals je ’s avonds bij een kampvuur intens kunt staren naar vlammen, zo kon ik niet wegkijken van het gefonkel.’

Moving Futures 2019

Over editie Maastricht

Op vrijdag 15 feb staan in Maastricht spannende samenwerkingen tussen muziek en dans centraal. Op zaterdag wordt het even zinderend als twee choreografen aan de haal gaan met God en evolutie.

Lichaam, tijd, oneindigheid

DansBrabant Dansinstallatieprogramma

Speciaal installatieprogramma op 14 dec. voor de Verkadefabriek. Drie meditatieve trips om het weekend mee in te gaan. Met werk van Katja Heitmann, Inari Salmivaara en Sabine Molenaar.

Mens

Essay over Performing Gender Night

‘Ik was in het theater en raakte in een modern paradijs. Zonder mooiste bomen van de wereld en zonder de kleurrijke papegaaien in de bomen.’

Performing Gender

Fotoverslag Final Sharing

Bekijk de foto’s die fotograaf William van der Voort schoot van de studiopresentatie van Roberta Racis op 1 november 2018.

NIEUWE MAKERSREGELING

Voor Sandman/Sabine Molenaar

Sandman/Sabine Molenaar ontvangt in 2018 en 2019 een bijdrage uit de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten, om haar spannende plannen te verwezenlijken!

Dun lijntje

Dans & Durf – Essay over Even Worse

‘Als het per ongeluk gaat, noemen we het vallen. Als het precies zo bedoeld was, noemen we het dans.’

Tilburg Dansstad Nieuwsbrief

Meld je aan!

Wil je als eerste en automatisch op de hoogte zijn van het dansprogramma in Tilburg? Schrijf je dan in voor de Tilburg Dansstad nieuwsbrief.

Samen van studio tot schouwburg

Dans en marketing in Brabant

‘Wat heeft de Brabantse danssector nodig om een breder publiek te bereiken en binden en hoe kunnen de verschillende culturele instellingen in de provincie hierin samenwerken?’