DansBrabant Pakt Uit!

10 jaar and still going strong!

10 jaar DansBrabant and still going strong! Dat willen we vieren. Geen terugblik op wat was. Met de blik op vooruit willen we delen in al het prachtigs wat er nu bij ons in huis is. Samen met makers, partners en publiek vieren we de toekomst. Vieren we het lichaam. DansBrabant Pakt Uit!

Al weer meer dan tien jaar geleden zette Halbe Zijlstra, destijds minister van OC&W, de hakbijl in de culturele sector en bezuinigde alle productiehuizen in Nederland weg. Om talent toekomst te bieden, deden verschillende bruggenbouwers hun stinkende best om ontstane gaten op te vullen. Uit die beweging ontstond onder andere DansBrabant – sinds 2013 de ontwikkelplek voor choreografen in Noord-Brabant en daarbuiten.

Bij een verjaardag hoort trakteren. Tussen september 2023 en september 2024 pakt DansBrabant uit met bijzondere voorstellingen die gratis toegankelijk zijn, de eerste twee lichten we hieronder kort toe. Daarnaast kunnen onze buurtgenoten rekenen op meer groen in de wijk en tonen we samen met PARK de bijzondere multimediale installatie ‘#Catalog of Shadows II’ van Kristel van Issum, Martin Kers & Han Stubbe. Er volgt de komende maanden nog veel meer.

Vier jij met ons mee? Blijf dan op de hoogte van al onze kadootjes.
Dat kan via onze nieuwsbrief
of via Instagram of Facebook

Aan alle kadootjes koppelen wij Pay What You Want. De inkomsten daarvan worden ingezet om het gebouw van DansBrabant toegankelijk en inclusief te maken. De eerste stap die we daarin willen zetten, is een personenlift zodat onze studio’s bereikbaar zijn voor iedereen.

—-

GRATIS VOORSTELLINGEN SEPTEMBER

37.5 Community: Residu(e), what we leave behind – De Nieuwe Vorst – 22 sept 20u
Vanuit het Europese project ‘Performing Gender’ werkte choreografe Nikita Maheshwary in 2022/2023 met 9 vrouwen uit verschillende buurten van Tilburg onder de naam ‘37.5 community Tilburg’.
De vrouwen, afkomstig uit verschillende lagen van de bevolking, opvoeding, generaties en culturen, hielden zich eerst bezig met de vraag ‘waar komen we vandaan?’, terwijl ze samen nadachten over overkoepelende thema’s als zorg, vrouw-zijn, vrijheid & beperkingen, en wat het betekent om een gemeenschap te zijn. In de tweede fase van het project begon de urgentie langzaam te verschuiven naar ‘waar gaan we samen naartoe’ en ‘wat willen we achterlaten’.
Het resultaat laten de vrouwen zien in de productie Residu(e), what we leave behind; een poëtische droom over een gedeelde en veelkleurige toekomst. De bonte verzameling verhalen is verweven met scènes over kleine triomfantelijke acties. Een mix van beweging, gesproken woord en multimedia.

Datum: vrijdag 22 september 20.00u
Entree: Gratis
Locatie: De Nieuwe Vorst, Willem II straat 49, Tilburg
Laat ons weten dat je komt via DEZE LINK.

MOTUS SONUS – Interdisciplinair project – De Pont museum – 28 sept 19.30u
Op 28 september presenteert DansBrabant in het Tilburgse De Pont museum: MOTUS SONUS, een interdisciplinair project gericht op beweging en geluid.
In deze samenwerking werken vijf internationale kunstenaars, Simon Bus, Alesya Dobysh, Max Frimout, Koo Des en Seung Woo, aan de muzikaliteit van beweging en de lichamelijkheid van geluid. Daarbij verdiepen ze zich in de wisselwerking tussen dans en muziek.
De performance bestaat uit een reeks gechoreografeerde schetsen en improvisaties, waarbij ze navigeren op de onderlinge afhankelijkheid van geluid, beweging en ruimte. In de zalen van De Pont reageren ze op de werken van Thomas Schütte, die dan in het museum exposeert.

Datum: donderdag 28 september 18.30 – 20.00
Entree: gratis
Locatie: De Pont museum, Wilhelminapark 1, 5041 EA Tilburg
Je bent welkom zonder aanmelding.