Tea with the world

Helena Araújo & Bik Van der Pol

Als onderdeel van het tentoonstellingsproject What is this World? van Bik Van der Pol organiseerde dans- en performancekunstenaar Helena Araújo, samen met geluidsontwerper Marnix Van Soom, een thee-party met de wereld op vrijdag 11 februari. Je was er van harte uitgenodigd om te luisteren en te versmelten met de wereld, als een veelvoud van stemmen, tijdens de thee, waarbij ook voor iets te eten werd gezorgd. Een warme en surrealistische setting vormt het decor voor een uitwisseling van verhalen, gedachten en gevoelens over de wereld waarin we leven, om ons samen voor te stellen welke andere mogelijke werelden we zouden kunnen construeren.

Helena Araújo is een Braziliaanse dans- en performancekunstenaar die woont en werkt in Brussel en samenwerkt met DansBrabant en Makershuis Tilburg. Ze interpreteert werk van anderen, creëert haar eigen werk en deelt haar praktijken via workshops. Ze schrijft ook gedichten en is onlangs begonnen met het schrijven van songteksten. Ze gelooft in het potentieel van diverse expressies en samenwerkingen, en alles daartussenin waar dat zichzelf constant herdefinieert en ruimte maakt voor de verweving van het poëtische en het politieke. Zij werkt van 8 tot 11 februari in PARK om deze performance, in gesprek met de wereld, voor te bereiden.

Tea with the world vond plaats op vrijdag 11 februari, om 17.00 uur en om 20.00 uur, bij PARK, Wilhelminapark 53, Tilburg. Elke voorstelling duurde ongeveer 1 uur.

Tea with the world is een onderdeel van What is this World?, en wordt ondersteund door DansBrabant, PARK en Bik Van der Pol.

Over Bik Van der Pol
Bik Van der Pol is een Nederlands kunstenaarsduo bestaande uit Liesbeth Bik en Jos van der Pol. Sinds 1995 werken zij samen als Bik Van der Pol. Ze wonen en werken in Rotterdam, en ze zien kunst als ‘instrument voor verkenning en reflectie op sociale en politieke veranderingen in een constant veranderend landschap’.

Over What is this world?
What is this world?
 is een project dat gaandeweg steeds meer vorm krijgt. Het verkent en verbindt een veelheid aan perspectieven op en van de wereld, in dialoog, in de vorm van ‘talkshows’.

Een grote, tot 8 meter opblaasbare bal vult de ruimte en vormt een live reality televisie-set, decor en achtergrond voor discussie, en een stand-in voor de ‘wereld’. Deelnemers en publiek worden uitgenodigd om met de kunstenaars samen te werken tijdens een reeks informele workshops, om tegen de achtergrond van dit decor actief bij te dragen en de ruimte te vullen met hun ideeën en verbeelding over de huidige staat en de toekomst van deze wereld.

Als studieobject en teaser-beeld worden De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch en een nieuwe montage van One to One, een videowerk van Bik Van der Pol, ingezet om na te denken over overvloed, onbehagen en verlies. What is this world? is geïnspireerd door La Rabbia (Rage) van Pier Paolo Pasolini, die in 1962 in opdracht van de Italiaanse televisie werd gemaakt maar nooit in het openbaar werd vertoond, en reflecties van John Berger op deze film over oorlogsangst.