MAKERS SESSIES MAKERSHUIS TILBURG X DANSBRABANT

Het programma

5Op 14 juni vindt de eerste lente-editie van Makers Sessies plaats, deze keer voor het eerst op locatie bij en in samenwerking met DansBrabant. Een diverse samenstelling van oude en nieuwe Makershuis-makers, PLAN-makers en makers uit de Makershuis community tonen onderzoek, experimenten, work-in-progress en try-outs, hosted by onze eigen Glenn Markesteijn.

Woensdag avond 14 juni 2023
>> 19:30u – 22:00u
>> In Club SoDa bij DansBrabant
>> Entree: Pay What You Want
>> Wil je erbij zijn? Meld je aan via deze link

 

Izah Hankammer – THE TIME IT TAKES

In ‘THE TIME IT TAKES’ van de Filippijns-Duitse danseres, performer en choreograaf Iza Hankammer komen dans, drums en performance samen, en wordt ingezoomd op tijd. Wij mensen hebben tijd nodig om ons aan te passen aan onze omgeving, om onze emoties te verwerken, om te veranderen en om te groeien. Maar in een snelle wereld waar efficiëntie, productiviteit en resultaat belangrijke waarden zijn geworden, wordt onze tijd steeds beperkter. Hoe veel tijd hebben we eigenlijk over? Aan waaraan besteden we onze tijd? Hoeveel tijd hebben we eigenlijk nodig om mens te kunnen zijn?

Izah’s werk draait om de verschillende facetten van dans en performance en hoe beweging een wisselwerking aan kan gaan met verschillende disciplines.

Credits:
Choreography, creation and performance: Izah Hankammer
Sound, co-creation and performance: Thijs van Scharen
Photo: Christopher James Viñalon
Photo layout and editing: Izah Hankammer

Foto Christopher James Viñalon

 

Heintz & Kop – Pascalerf 48 (werktitel)

Neem plaats in jouw favoriete kamer, afgesloten is van de snelheid van de alledaagse dag. Wij heten je welkom in deze ruimte, gevuld met objecten en misschien zelfs andere wezens. Zie je de schaduw van de vensterbank, de zon die door de jaloezieën schijnt of de traag veranderende kleur van het daglicht? Zo makkelijk over het hoofd te zien maar zo mooi.
Met ‘Pascalerf 48 (werktitel)’ bieden we tegenwicht aan het rumoer van de wereld. We hebben behoefte aan een luidkeelse stilte.

Tom Heintz en Jolein Kop zijn als theatermaker/scenograaf bezig met de aandacht voor de kleine dingen in het leven, om daar momenten voor te creëren en verwondering voor op te roepen. Een theater zonder acteurs en zonder tekst. Een plek waar het licht en het materiaal de hoofdrol krijgen.

Credits:
Concept en uitvoering: Heintz & Kop
Dramaturgie: Arjan Gebraad

 

Liza Houben & Niek Vanoosterweyck – Rocky

Met ‘Rocky’ tonen Liza Houben en Niek Vanoosterweyck een eerste cut van de dansfilm die ze in een kunstinstallatie maakten op het strand van Almere. De choreografie is geïnspireerd is op de balts en de bronstijd.
Liza Houben, een kunstenares die in 2020 is afgestudeerd aan de opleiding Beeldende Kunst op de afdeling sculptuur van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze maakt voornamelijk sculpturale performance-installaties rond de thema’s transhumanisme, biologische levenscycli, reproductie en speculatieve wetenschap(-fictie) met een duidelijke feministische inslag.
In 2020 is ze een intensieve alsmaar groeiende samenwerking gestart met Niek Vanoosterweyck, betrokken als choreograaf and many more bij de sculpturale performance-installaties van Liza Houben. Hij studeerde in 2020 af aan de Mime Opleiding in Amsterdam. Zijn eigen werk richt zich op de symbiose van techniek en lichaam.

Credits:
Maker: Liza Houben
Choreograaf: Niek Vanoosterweyck
Dans: Adam Russel-Jones
Geluid: BBSoundsystem and Joon Kwak
Styling: Charlotte Buchal

 

Rohiet Tjon Poen Gie – puzzle

Rohiet Tjon Poen Gie is geboren in Paramaribo, Suriname. Hij studeerde af aan de Fontys Hogeschool voor de kunsten als uitvoerend danser. Als maker zijn de thema’s die hij gebruikt vaak gerelateerd aan strijd, onderdrukking en het gedeelde koloniale verleden. In zijn taal gebruikt hij invloeden van Hip Hop en Hedendaagse dans.

In zijn onderzoek ‘puzzle’ doet Rohiet een poging om met zijn lichaam een vorm te vinden waardoor het lijkt alsof je naar een puzzel kijkt die zich ontvouwt.

 

Eleni Ploumi – Misslightenment

 

In ‘Misslightenment’ zoomt dansperformer- en maker Eleni Ploumi in op de overheersende mannelijke blik op vrouwenverhalen en op het vrouwenlichaam. Haar inspiratie haalde ze uit actuele verhalen, afkomstig uit de mythologie, het oude of recente verleden en de huidige tijd. Door licht te werpen op – en inspiratie te halen uit – feitelijke gevallen van mishandeling van vrouwen en hoe deze bekend werden in de publieke sfeer, probeert ze vragen te beantwoorden over hoe de maatschappij vrouwen heeft behandeld en ook nu nog behandelt.

Eleni Ploumi (GR) is een dansperformer en -maker uit Tilburg. Ze studeerde aan FONTYS, waar ze in 2016 afstudeerde aan de bacheloropleiding Choreografie. De onderwerpen van haar creaties komen voort uit sociale en politieke zaken; ze richt zich echter op hoe deze haar persoonlijk raken. Een belangrijk onderdeel van haar onderzoek is het ontdekken van de middelen zodat deze persoonlijke materie een gedeelde ervaring wordt met een publiek. Hoewel ze voornamelijk beweging en performance als medium gebruikt, breidt ze haar kunstenaarschap ook uit naar andere disciplines.

‘Misslightenment’ is een productie van Eleni Ploumi Dance Performance Art in het kader van PLAN Brabant, begeleid door United-C.

—–