Nederlandse Dansdagen – Virtual Residencies

met o.a. Charlotte Goesaert

Tijdens de komende editie van de Nederlandse Dansdagen beleef je dans live op de podia in Maastricht én online vanuit Maastricht. Op het online podium zullen o.a. drie nieuwe Virtual Residencies te zien zijn. Jonge talentvolle makers presenteren in deze Residencies hun (onderzoeks) projecten.

Voor deze editie zijn de volgende makers geselecteerd: Charlotte Goesaert (DansBrabant), Sary Mathrath (Korzo), Olympia Kotopoulos & Veerle Van Overloop (Moving Futures). Op zaterdag 30 september gaan de Virtual Residencies niet alleen online, maar ook live (op scherm) in première.

Over de Virtual Residencies
Het project Virtual Residencies werd in 2018 door de Nederlandse Dansdagen geïnitieerd als een onderzoek naar co-creatie op afstand, waarbij de makers gebruik maken van digitale media. De betrokken makers waren toentertijd Hilde Elbers en Heather Ware. Het concept kwam van DansBrabant, die tevens coproducent was. Door de onomkeerbare digitaliseringslag die uit de COVID-19 pandemie is ontstaan, besloot de Nederlandse Dansdagen het project te continueren. De geselecteerde makers krijgen een breed geformuleerde opdracht: iets te creëren voor een digitaal platform. Zo houden zij de artistieke vrijheid om hun eigen urgenties te volgen en out-of-the-box te werken.Virtual Residencies 2023De Virtual Residencies zijn online, on demand, te bekijken vanaf 30 september 11:00u. Op datzelfde moment kan de live presentatie worden bijgewoond, in het bijzijn van de makers bij De Ruimte van SNS in Maastricht. Voor de selectie van de makers werkt de Nederlandse Dansdagen samen met drie organisaties die gezamenlijk een groot deel van de talentontwikkeling in de dans omspannen, namelijk Moving Futures, Korzo en PLAN Talentontwikkeling Brabant. Het online festival kan gratis worden bijgewoond na aanmelding.

Over Charlotte Goesaert
Charlotte Goesaert (Antwerpen, 1987) is danser, choreograaf en performer. Ze studeerde in 2009 af aan de dansopleiding van Fontys. Ze werkte onder meer samen met SKaGeN, Tuning People, Romeo Castelucci, het RO Theater. Vanaf 2016 ontwikkelde Charlotte zich als maker. Samen met stemkunstenaar Joost Maaskant maakte ze EPIC FAIL en Loophole, met Karolien Verlinden maakte ze ChitChat. Met haar werk tast Charlotte de grensgebieden af van beweging, muziek en beeld. Haar werk is zorgvuldig, nauwgezet en rauw.

Charlotte Goesaert is sinds dit jaar kernmaker bij DansBrabant. In april startte ze, samen met Jochem Baelus, videomaker, componist, muzikant, en dramaturge Sara Vanderieck een onderzoek naar een nieuwsoortige documentaire met als titel ‘The whole shebang’. Een gefilmd verslag met performatieve elementen waarin Charlotte onderzoekt hoe ze via haar artistiek werk een maatschappelijk taboe-onderwerp midden in de gemeenschap kan plaatsen.

Te zien: 30 september vanaf 11 uur
Check voor meer info HIER