Nu aan het werk @ DansBrabant

In het pand van DansBrabant is altijd wat te doen. In de Witte Studio, in de Zwarte Studio en in de Club zijn vrijwel continue makers aan het werk.

Nu in huis:

MAKERSHUIS RESIDENTIE: GHALIAH CONROY – 6 MAART T/M 7 APRIL

De Ierse/Franse/Ghaneese dansmaker en performer Ghaliah Conroy studeerde af aan de opleiding Dans & Choreografie bij Fontys in Tilburg. Zij heeft in haar optreden, creëren en werken in de kunsten een multidisciplinaire aanpak.
Tijdens haar Makershuis residentie bij DansBrabant dieper duiken in het vraagstuk dat ze ook bij haar afstudeerwerk al aanpakte: Een verkenning van hoe zwarte lichamen en mensen in de samenleving zijn/worden waargenomen – en hoe dat onze relatie met onze cultuur en onze identiteiten heeft beïnvloed. Voor haar afstudeerwerk onderzocht ze de menselijke dierentuinen die plaatsvonden in Nederland en België tot in de jaren ’70, die er mede voor zorgden dat mensen van kleur werden gezien als objecten of ‘niet-menselijk’ en speelden daarom een ​​belangrijke, en tot nu toe niet erkende, rol in de ontwikkeling van modern racisme. Met dit vervolg wil Ghaliah dieper ingaan op de objectivering en seksualisering van zwarte vrouwenlichamen in het verleden maar ook nu. Hoe worden we gezien in de samenleving? Hoe worden we gefetisjiseerd? Worden we anders gezien dan in de tijd van de menselijke dierentuinen? Welke sporen heeft dat bij ons achtergelaten? Hoe genezen we?

Op 7 april geeft Ghaliah een inkijk in haar onderzoek tijdens een Open studio. Daarover vind je hier binnenkort meer informatie.

Ghaliah Cpnroy

 

ELISABETH BORGERMANS – 3 T/M 16 FEBRUARI & 3 T/M 16 APRIL
Douleur et Rébellion (werktitel) 

Tijdens haar residentie bij DansBrabant onderzoekt choreograaf / danser Elisabeth Borgermans (BE) de relevantie van politieke cinema voor de ontwikkeling van haar choreografisch en scenisch werk. Ze wil de wisselwerking/uitwisseling tussen toeschouwer en politieke realiteit blootleggen en scenisch-choreografisch verbeelden. Ze koos 3 cineasten – Fassbinder, Pasolini en Schroeter – om te onderzoeken welke modellen en strategieën zij bieden voor het maken van een politiek dans. Ze balanceert daarmee op het snijpunt van politiek, filmtheorie en choreografie, in de hoop een dans te vinden met een directe, reële impact. 

Hoe kan choreografie een politiek bewustzijn en impact genereren? Hoe maak je politieke dans of maak je dans politiek? Kun je bovengenoemde cineasten zien in een traditie van queerness? En: hoe verhoudt dit alles zich tot het maken van esthetische, scenische keuzes. 

Tijdens de Open Club op 14 april bij DansBrabant passeren deze vragen de revue in een gesprek, waarna we aansluitend een film bekijken van 1 van de cineasten uit het onderzoeksgebied. We nodigen je van harte uit daarbij aanwezig te zijn.

Programma 14 april:
17.00 – 18.00 uur inloop met soep / income with soup
18.00 – 18.30 uur show & tell Elisabeth – Zwarte studio
18.30 – 20.30 Filmviewing: film van 1 van de cineasten uit het onderzoeksgebied – Club SoDa

Entree: Pay What You Want. Laat ons weten dat je komt via deze LINK.

Location: DansBrabant, Goudenregenstraat 15-06 15-07, Tilburg

———-
Eerder aan het werk bij DansBrabant:

ILJA GEELEN – 2 T/M 15 FEBRUARI

Toen danser/onderzoeker Ilja Geelen 1,5 jaar geleden verhuisde naar Tanger, Noord-Marokko, begon haar cultuurshock. Sindsdien beseft ze elke dag hoe Nederlands ze is. Maar telkens wanneer ze thuiskomt in Tilburg, voelt er toch ook iets niet op z’n plek. Ilja is op zoek naar een manier om dit verscheurde gevoel, het (lief)hebben van twee huizen en je tegelijk in beide een vreemde te voelen, uit te drukken.

Picture by: Yassine Abouhamid @heystrangersfilms

Als antropoloog heeft ze in beide steden, bedoeld en onbedoeld, via allerlei media ‘fieldnotes’ gemaakt. Ze nam geluiden op, schreef reflecties en creëerde kleine dansfrases. Tijdens haar residentie bij Makershuis Tilburg (in huis bij DansBrabant), doet ze een poging om alle ‘data’ te doorgronden. Ilja legt voor nu de nadruk op het verweven van audio veldopnames uit beide steden met alledaagse en abstracte beweging.

14 Februari organiseren we een moment bij DansBrabant om een tussenfase in het onderzoek te tonen. Na afloop nodigen we je uit om in gesprek te gaan over wat je zag en over de thematiek. Ilja hoopt op feedback van een mix van danskenners en leken, met en zonder link met Marokko!

Wil je daarbij zijn? Laat het ons weten via deze LINK.

Datum: 14 Februari
Tijd: Inloop met soep: 18.00u – 19.00u. Aanvang: 19.00u
Locatie: DansBrabant, Goudenregenstraat 15-06 Tilburg