Kristel van Issum

Winterwende | Winter Solstice (UA)

Barokke visioenen voor het einde der tijden

Het tijdperk van de barok vindt plaats in een kapotte wereld, want de Dertigjarige Oorlog heeft in Europa een spookachtige leegte achtergelaten. “Gebroken mensen, verwoeste aarde, dode huizen en een ontzielde wereld”, aldus Egon Friedell. Onconventionele kunsthistorische en wereldwijde politieke fenomenen, groots wereldtoneel waarin de grenzen tussen waarheid en bedrog vervagen, territoriale geschillen en de alomtegenwoordige angst voor de pest kenmerken een tijdperk dat niet ver afstaat van onze huidige tijd. Op dit moment wordt Europa geconfronteerd met de uitdagingen van opkomende veranderingsprocessen, migratiestromen en een nieuwe oorlog op Europese bodem. Wat als we onze samenleving simpelweg terugzetten naar NUL – EN NU ALLES VANAF HET BEGIN?

De winterzonnewende verwijst naar de kortste dag van het jaar, de langste nacht, maar ook naar vernieuwing. Terugkijken leidt naar de toekomst en moedigt ons ook aan om het leven te vieren.

“Winterwende is voor mij een choreografische zoektocht naar de rafelranden van de barok: beelden van overvloed, weelde en festiviteit – daaronder altijd de sluimerwereld van leven en dood voelbaar aanwezig. “De angst en leegte van deze tijd, geïnspireerd door de condition humaine.”
Kristel van Issum

Choreografie en enscenering: Kristel van Issum, Decor en kostuums: Gabriela Neubauer, Licht: Oskar Bosman, Dramaturgie: Thorsten Teubl, Choreografische assistentie & bemiddeling: Keiko Okawa

📅 4 mei (première)
📅 11 & 18 & 26 mei
📅 5 & 7 & 12 & 22 juni
📍 Staatstheater Kassel (DE)
🎟️ Meer info & tickets