Piet Van Dycke

Wint BNG Bank Dansprijs 2021

Vrijdag 25 juni is in Parkstad Limburg Theaters tijdens de opening van het internationale schrit_tmacher NL in Heerlen de BNG Bank Dansprijs 2021 uitgereikt. Deze belangrijke prijs voor opvallend choreografietalent gaat dit jaar naar choreograaf & circusmaker Piet Van Dycke (Tienen, 1996) voor zijn duet On Point (2020) en naar choreograaf & danser Dalton Jansen (Rotterdam, 1993) voor zijn trio To the Edge 3 (2020).

Beide makers ontvangen als prijs de presentatie van hun werk in dertien theaters tijdens komend najaar onder de noemer DansClick 23. De tournee vertegenwoordigt een bedrag van € 50.000,-.

“Piet Van Dycke put in zijn werk zowel uit hedendaags circus als dans. Dat zorgt voor speelse voorstellingen die opvallen door origineel gebruik van ruimte, objecten en lichamen. Hij gaat zijn thema’s te lijf door de interactie tussen beweging en acrobatiek en creëert zo beelden die zich energiek in steeds andere plooien weten te vouwen.”, aldus het juryrapport van de BNG Bank Dansprijs 2021.

On Point werd mogelijk gemaakt door PLAN Talentontwikkeling Brabant. Piet wordt de komende drie jaar ondersteund door het beproefde samenwerkingsverband van tien culturele partners in Brabant en gecoacht door Festival Circolo & DansBrabant.

De BNG Bank Dansprijs wordt door het BNG Cultuurfonds jaarlijks uitgereikt met als doel jong Nederlands talent te stimuleren bij het realiseren van hun producties en getalenteerde choreografen met nationale en zelfs internationale potentie een belangrijke stap voorwaarts te bieden in hun carrière. Dit doet het fonds in samenwerking met danshuis Korzo, producent van DansClick.

Zie Piet en zijn On Point-performers in actie op de bar van Club SoDa in het videoportret dat de NPO van DansBrabant maakte (vanaf minuut 22): https://vimeopro.com/beatthedutc…/danshuis/video/554836743

Beeld: still uit teaser On Point.