Hilde Elbers
2014 – 2019

© DansBrabant, Renate Beense
Hilde Elbers kennen we tot nu toe vooral als zinderende danseres in het werk van o.a. T.r.a.s.h., Conny Janssen, Itzik Galili en Constanza Macras. Tussen de drukke praktijk van het dansen door experimenteerde ze met choreografie en maakte o.a. Playstation (2008) met Jasper Dzuki Jelen en Touch Down (2010) bij Dansteliers. Nog niet zo heel lang geleden besloot ze om zich helemaal te wijden aan het makerschap. In verschillende verbanden onderzoekt ze uiteenlopende kwaliteiten van beweging — van improvisatie | instant composing tot de dwingende vorm waarin transformatie de hoofdrol speelt (o.a. met Lea Martini) — met het bereiken en tonen van totale overgave altijd als uiteindelijk doel.
De tegenstelling tussen de vrijheid van het improviseren en de gevangenis van een zelfgekozen vorm en structuur is exemplarisch voor werk en drijfveren van de zich tussen extremen bewegende Hilde. Hilde zoekt het conflict, in zichzelf, in haar voorstellingen, in haar performers, in haar publiek, in de mens, in de wereld. Waar het schuurt, waar verscheurdheid is, is Hilde. Aangekomen in een tijdperk waarin we stuk lopen op lineaire systemen en zowat stikken in de communicatiemiddelen, moeten we leren om weer echt contact te maken, met onszelf en met de ander, vindt Hilde. De transgressie en transformatie van innerlijke processen die hiervoor nodig zijn, wil zij tonen in beweging. Of het nu de verschillende rollen zijn die we als multi-taskende individuen te vervullen hebben, of dat het gaat om de vraag of we uit onze gehaastheid kunnen stappen, Hilde maakt het tot een zaak van het lichaam, een noodzaak. Ook het doceren aan Fontys en Codarts combineert zij met maken. Maart 2013 maakte ze met 20 dansers Out of line voor Codarts/DDO.
De match tussen Hilde en DansBrabant heeft een geografische en inhoudelijke grond en komt voort uit wat eerder was. Hilde komt oorspronkelijk uit Noord-Brabant, is ex-student van de Fontys Dansacademie en daar inmiddels docent. Haar oriëntatie klopt met de theatrale invalshoek die DansBrabant stimuleert terwijl haar bouwstenen daar niet per definitie op wijzen. Dat is interessant. DansBrabant stimuleert haar om zich te richten op het onderzoeken van haar thema’s, werk– en uitingsvormen, het bedenken van concepten en het verder ontwikkelen van bij haar ideeën passende dansidiomen. Hilde reageert extreem intuïtief op de snelle ontwikkelingen in onze maatschappij, en draagt de verbindingsdrang uit waar momenteel zo’n behoefte aan is. Naast een individuele verrijking van Hilde als maker betekent investeren in Hilde een extra impuls voor de dans in het zuiden. Ook andere spelers in het veld kunnen zich laten inspireren door haar energie, haar netwerk en haar visie op dans en choreografie en de potentie daarvan voor de samenleving. Zie ook: hildeelbers.nl.