Karel Tuytschaever

2019 – nu

© DansBrabant, Renate Beense

vanaf 2015 – in gesprek
2017-2018 – samenwerking in Makershuis Tilburg
januari 2019 – instromer bij DansBrabant

Na een eerste ontmoeting in 2015 in het Europese project Redefining Public Space waarin DansBrabant optreedt als werkveldpartner van Fontys Dance Academie, houden Karel Tuytschaever en Heleen Volman, artistiek leider van DansBrabant, contact. In het seizoen 2017-2018 zetten zij hun gesprekken voort binnen Makershuis Tilburg, wat uitmondt in een samenwerking in een meerjarig traject met DansBrabant.

Karel Tuytschaever studeerde in 2007 af aan de acteursopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, o.l.v. Dora van der Groen. Vanuit zijn achtergrond in zowel theater als dans heeft Karel een fascinatie voor tekst en lichaam en hecht hij veel belang aan de wisselwerking tussen zijn uitvoerend werk als performer, zijn docentschap en zijn werk als maker. In 2015 richt Karel platform BARRY op vanuit de noodzaak een omgeving te creëren van waaruit zijn hybride werk ondersteund, gemaakt en verspreid kan worden. Zijn oeuvre omvat naast (dans)voorstellingen ook installaties, theaterteksten, publicaties en films. Over disciplines heen zoekt hij steeds naar nieuwe vormen en verhoudingen.

Karel is gefascineerd door de werking van het lichaam, en de kloof tussen de werkelijkheid van dat lichaam en het tonen ervan in een vormgegeven beeld. Met BARRY stelt Karel vragen over de manier waarop je naar lichamen kan kijken. Hoe intiem kan een lichaam zijn als je het met de wereld deelt?

Voor elk werk vertrekt Barry vanuit een ander thematisch lichaam en exploreert Karel dat lichaam aan de hand van het leidmotief identiteit. Intimiteit vormt steeds de noemer.

DansBrabant kiest ervoor om met Karel Tuytschaever te werken om zijn onvermoeibare en zorgvuldig onderbouwde zoektocht rondom lichaam, lichamelijkheid en belichaming. Daarbij vindt hij een toon die het tijdloze gegeven van het lichaam verbindt aan uiterst actuele tendensen in beeldvorming. Karels nieuwsgierigheid naar de wisselwerking tussen verschillende disciplines en de impact van uiteenlopende presentatievormen en -ruimtes rekt de reikwijdte van de kunsten op. Ook de honger waarmee hij zijn studie naar het lichaam in publicaties vat is stimulerend. Het belang dat Karel hecht aan kijken en laten kijken, deelt hij zo genereus dat er met hem ook daadwerkelijk meer te zien is. Door de toewijding waarmee Karel Tuytschaever zijn eigen signatuur en de leesbaarheid van zijn werk aan het ontwikkelen is, kijkt DansBrabant uit naar het voortzetten van de dialoog en jaren van vruchtbare samenwerking.

36

Wat kan een portret betekenen of mogelijk maken? Een radiospel, vergezeld door een 2-kanalige videoinstallatie.

EASY TIGER

Lichamelijke auteursfilm

EASY TIGER is een intiem portret van een kwetsbare man temidden van een ware en onoverkomelijke romance.

STRANGER

Vanuit één mannelijk lichaam verkent Karel Tuytschaever in STRANGER verschillende denkbeelden over de man, de verschillende soorten lichamen die we moeten vormgeven met ons ene lichaam.

A SITTING MAN

Deze experimentele film onderzoekt het mannelijke lichaamsbeeld in zijn intieme ruimte, en tegelijkertijd het bijbehorende concept van sociale representatie.

NO STATEMENT

Karel heeft voor deze installatie twee uitgangspunten: een specifieke situatie en een individuele benadering.