Pia Meuthen

2013 – 2014

© Renate Beense

© DansBrabant, Renate Beense

Pia Meuthen werkt sinds 1998 als freelance choreografe en richtte in 2002 Panama Pictures op om haar eigen werk te (co)produceren. Zij baande zich een weg via productiehuizen als Productiehuis Brabant en Dansateliers. Zij is een van de Brabantse makers die al meer dan tien jaar in beeld weet te blijven en aansluiting vindt bij een nationaal circuit. Haar voorstelling Unmade Beds werd in 2005 genomineerd voor de VSCD dansprijs. Ook is haar werk meerdere malen uitgenodigd voor internationale festivals en competities en werd het geselecteerd voor dansnetwerken als Aerowaves en Modul Dance. Voor de periode 2009–2012 was Pia Meuthen huischoreografe bij Danshuis Station Zuid.

Met de poëzie van haar persoonlijke vertellingen waarin ze naast sociologische kaders, literaire– en filmische invalshoeken laat versmelten, brengt Pia Meuthen een eigen kleur in het palet van theatrale dans van Brabantse bodem. Hiermee doet zij niets liever dan gestandaardiseerde omgangsvormen blootleggen. In haar producties tracht zij de persoonlijkheden van haar dansers in beweging te vatten. Het werk van Pia Meuthen is gestructureerd, af, schoon en door zijn herkenbaarheid makkelijk instapbaar. De huidige grote focus op het samengaan van dans en circus is uitdagend en brengt verbreding en verdieping in Pia’s bewegingstaal. Het betekent ook dat het werk zich scherper aan het onderscheiden is binnen de hedendaagse moderne dans.

Door met Pia Meuthen te werken koos DansBrabant ervoor om in het danslandschap in transitie beneden de rivieren enige mate van consolidatie te brengen. In het zeer korte tijdsbestek van nog geen jaar is het Pia gelukt om een totaal nieuwe situatie voor haar en haar gezelschap Panama Pictures te creëren. Ergens; dichtbij, de productie die half februari 2013 in première ging, deed recht aan de verwachtingen die er waren op het gebied van de spannende cross-over tussen circus en dans. De ingeslagen weg blijkt naar artistiek rijke oorden te leiden. Zowel door professionals, pers als publiek is zeer positief op deze voorstelling gereageerd.

Pia Meuthen is niet alleen met haar werk, maar ook als docente op de Fontys Dansacademie inspirerend voor nieuwe generaties Brabantse makers. Daarnaast loopt ze voorop in het vinden van nieuwe speelplekken door allianties aan te gaan met verschillende maatschappelijke en zakelijke partners. Door haar werk demontabel te maken, speelt zij in op een groeiende vraag naar kleiner werk voor buiten de theaterzaal. Pia Meuthen | Panama Pictures werkt nauw samen met Strijbos&VanRijswijk en is vanaf 2013 kerngezelschap van De Verkadefabriek in Den Bosch. Zie ook www.panamapictures.nl.

 

ALPHA

De nieuwe wildernis

Vijf mannen en een vrouwelijke sopraan leveren een explosieve mix van dans, acrobatiek en klassieke zang. In ALPHA – de nieuwe wildernis plaatst choreograaf Pia Meuthen de lichaamstaal van managers onder een vergrootglas. Scherp observerend en met bevrijdende ironie legt de voorstelling de honger naar macht bloot. Sinds het begin van de financiële crisis weten […]

Ergens; dichtbij

Een willekeurige verzameling mensen. Ergens; dichtbij. De spanning tussen hun innerlijke wereld en de wereld daarbuiten is om te snijden. Iedere ontmoeting kan uitdraaien op een omhelzing of op een confrontatie. Hier wordt bemiddeld tussen de wens van de eenling en de behoefte van de groep. Ergens; dichtbij is een gedanste roadmovie waarin vier ervaren, charismatische […]