A Manual for Walking

een performance-event van en door Hilde Elbers
in samenwerking met DansBrabant

In ieder mens schuilt een diepe behoefte om erbij te horen, de angst om afgewezen te worden. In A Manual for Walking confronteert Hilde Elbers ons met het keurslijf van verwachtingen waarmee we onszelf voortdurend onder druk zetten. De perfecte houding, het gewenste antwoord, de goede moeder, de succesvolle werknemer, de sexy lover… We moeten presteren, doorgaan, krachtig zijn, vooruit komen. Feilloos leren we elke spontane opwelling te onderdrukken en houden we alles onder controle. De moetende mens. In al dat moeten ligt het gevoel van isolatie en eenzaamheid op de loer.

Kunnen we opnieuw beginnen? Loslaten wat niet dient? Van gesloten naar open? Onbevangen zijn? Proberen om weer echt contact te maken, met onszelf en met de ander? Herstellen van de eenzaamheid die zich als een dikke mist over ons heeft uitgespreid?

Hilde Elbers kennen we als zinderende danseres in het werk van o.a. Conny Janssen, Itzik Galili en Constanza Macras. De afgelopen jaren maakt en danst ze ook haar eigen werk. Als choreografe maakt ze radicale keuzes en heeft ze een eindeloze fascinatie voor de werking van de menselijke psyche. Als danseres draagt ze een intense lichamelijkheid uit.

Deze combinatie levert in
Conventies lapt Hilde aan haar laars, de dans als kunstvorm haalt ze van zijn sokkel. Dans om te rouwen, dans om te vieren, dans die het binnenste buiten brengt. Een performance-event in het moment gecreëerd door de aanwezigheid en energie van publiek en performer samen. Hiermee draagt Hilde bij aan de meest actuele stromingen in de dans die onderzoeken wat dans en choreografie betekenen in onze huidige samenleving.

Walk
The lights are on
Control yourself
Walk
The lights are on
Thrive, Shine, Achieve, Acquire
Prove yourself once and for all
Drop it
Re discover
Your humanness
Re connect
Drop the masquerade
Re discover
A manual for walking

Choreografie en dans Hilde Elbers
Dramaturgie Anne-Marije van den Bersselaar
Artistieke coaching Sara Wicktorowicz
Toneelbeeld Wim Schermer
Licht Ellen Knops
Sound Arthur van der Kuip
Repetitor Judit Ruiz Onandi
Productie DansBrabant
Met financiële steun van bkkc impulsgelden