Piet Van Dycke

2021 – nu

© DansBrabant, Renate Beense

Piet Van Dycke (1996, Tienen, BE) studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Piet werkt vervolgens als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij fABULEUS, Cie Woest, dOFt, TeaTime company, Les Payenkes Utopistes en LAP. Na zijn afstuderen sloot hij zich als maker aan bij Makershuis Tilburg en presenteerde zijn werk al eerder bij PLAN-partners Theater De Nieuwe Vorst, Festival Circolo, Theaterfestival Boulevard, DansBrabant, Festival Cement en Podium Bloos.

Vanaf voorjaar 2021 is Piet ingestroomd bij PLAN Talentontwikkeling Brabant voor een driejarig traject. Zijn mentor tijdens dit traject is Festival Circolo, in een samenwerking met DansBrabant als artistiek adviseur en coproducent. In de winter van 2021 richt Piet zijn eigen vzw circus- en dansgezelschap Circumstances op.

Kenmerkend voor het werk van Piet is de samensmelting van dans en circus. “De zoektocht naar de limieten van evenwicht, zwaartekracht, balans, tijd en uithoudingsvermogen creëert voor mij een unieke dans. Het interessante aan circus vind ik het risico: wat als het mislukt? Het wordt pas interessant als de jongleerbal valt. Ik vind het belangrijk om tot dat nulpunt te komen, om te beseffen dat we allemaal ‘maar mensen’ zijn.”

Tijdens het PLAN-traject verdiept hij zijn interdisciplinaire, choreografische handtekening. Zijn doel is nooit rechtstreeks de samensmelting van disciplines, maar juist de vertelkracht die uit deze interactie voortkomt. Hij onderzoekt de komende jaren de draagkracht van het lichaam: hoe transformeren de meest perfecte lijven? Hij wil tijdens het PLAN-traject ook meer leren delen in verschillende vormen om zo niet alleen connectie te zoeken binnen zijn werk, maar ook met het publiek.

“Ik vind het fantastisch om in het dagelijks leven te kijken hoe mensen dezelfde handelingen uitvoeren: de menselijke competitie, het ‘heb je gezien dat’, de blikken. Dat is heel moeilijk om op scène te zetten, maar het is misschien het herkenbare of de toegankelijkheid waar ik naar streef: het is gebaseerd op ons allemaal. De kleinmenselijke kant als motor en inspiratie van het maakproces. In mijn werk gaat het daarom ook nooit om één lichaam, het gaat om het samen bewegen.”

 

 

 

 

 

Glorious Bodies

Het ouder wordende (circus)lichaam

Circushistorie gearchiveerd in het lichaam. Een voorstelling over de kracht van het ouder wordende lichaam.

EXIT

Beweging, partneracrobatie & balansbord

EXIT toont de ontmoeting van vier individuen die één collectief pad belopen. EXIT is een spannende, impressionante en fysieke circus- en dansvoorstelling waar beweging, partneracrobatie en balansbord samenvloeien.

On Point

Wankelen en weifelen

Is het een absurd spel, een plaagstoot of onderhuidse concurrentie?