Arno Schuitemaker

2013 – 2016

© Renate Beense

© DansBrabant, Renate Beense

Na een studie Ruimtevaart– en Luchtvaarttechniek aan de Technische Universiteit Delft gooide Arno Schuitemaker het roer volledig om en begon een studie hedendaagse dans aan de Fontys Acdemie in Tilburg. Sinds zijn afstuderen in de richting choreografie maakt hij theater– en locatievoorstellingen als Proxemics (2007), ZONE(2008), ANOMIA (2008), EXIT (2009), Couple(2010), TIDE (2011) en The Fifteen Project (2012). Zijn werk ontstaat uit existentiële vragen en is een voortdurende zoektocht naar het mysterie van ons lichaam en onszelf. Schuitemaker hanteert een ontwapenende danstaal waarin directe relaties worden gelegd met het publiek en het risicovolle partnerwerk in het oog springt. In zijn voorstellingen geeft hij de zintuiglijke ervaring prioriteit boven een verhaal; logica vindt hij in een netwerk van gelaagde en onderlinge relaties. In 2009 ontving Schuitemaker de Dioraphte Stimuleringsprijs waarbij de jury sprak over ‘de — letterlijke en figuurlijke — onontkoombaarheid van de werken van deze maker’ en ‘zijn weloverwogen, heldere keuzes en zijn gevoel voor dynamiek en spanningsopbouw’.

Schuitemaker begon zijn makerscarrière in Theater De NWE Vorst en vond zijn weg via verschillende productiehuizen. Van 2010–2013 creëerde hij zijn werk vanuit Productiehuis Brabant met hier en daar een samenwerking met Generale Oost. Zijn werk wordt getoond op een vaste kern van danspodia in Nederland. Ook is het veelvuldig in het buitenland te zien. In 2010 en in 2013 werd hij geselecteerd voor de Brabant steunt Toptalent | High Potential regeling en onlangs kwam The Fifteen Project | DUET op de Aerowaves Priority List 2013. In 2013–2014 is hij Modul-dance Artist in een project van het European Dancehouse Network (EDN).

DansBrabant werkt met Arno Schuitemaker om zijn opvallend eigen, wetenschappelijk geïnspireerde manier van benaderen van dans en choreografie, om de uitdagende nieuwe invalshoeken die hij onderzoekt wat betreft voorstellingsvormen en publieksbenadering (daar ligt nog een heel onderzoeksveld voor hem open), om zijn volhardende pioniersmentaliteit en zijn honger om de dans ook in theorie– en beeldvorming duidelijker voor het voetlicht te brengen. In het maakproces legt hij een enorme toewijding en gedrevenheid aan de dag net als bij het bouwen aan zijn netwerk. Arno is een artistieke bruggenbouwer, een ambassadeur van de ongekende waarde en mogelijkheden van dans in onze samenleving. Hij werkt vanuit zijn eigen stichting SHARP | Arno Schuitemaker. Zie ook www.arnoschuitemaker.com.

The Way You Sound Tonight

Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2019

In een tijdelijke ervaring van het eeuwige geven vijf dansers leven aan één uur durende cycli van pulserende bewegingen.

I will wait for you

Het is zijn meest persoonlijke werk tot nu toe. Voor I will wait for you nam Arno Schuitemaker het ongrijpbare karakter van de liefde als zijn inspiratiebron.

While We Strive

  De ruimte vult zich met geluid. Het licht golft er doorheen. Drie dansers bewegen onophoudelijk, van verstild tot dynamisch en explosief. Het krachtige samenspel van beweging, licht en geluid brengt bij de toeschouwer een stroom van associaties op gang. Niet voor niets vormt Arno Schuitemakers fascinatie voor hedendaagse filosofie en neurowetenschap de inspiratiebron voor […]

I is another

De één is de choreograaf, de ander de danser. InI is an Other staan Arno Schuitemaker en Mitchell-lee van Rooij samen op het toneel. Ze voeren een dialoog waarin bewegingen, gedachten, beelden, klanken en muziek ingenieus in elkaar overvloeien. Het verfrissende perspectief, pulserende ritme en inventieve lichtontwerp makenI is an Other zowel aards als hallucinerend. […]

The Fifteen Project

Wijzende vingers, buigende rompen, lichamen die elkaar voortdurend in evenwicht houden. The Fifteen Project bestaat uit twee afzonderlijke voorstellingen: The Fifteen Project | DUET en The Fifteen Project | QUINTET. Arno Schuitemaker maakte de twee voorstellingen met inspiratie uit de wetenschap over spiegelneuronen. Door spiegelneuronen die ieder mens in zich draagt, beleven wij de beweging van de ander ongemerkt […]

Together_till the end

Twee dansers, intense bewegingen, pulserend licht en opzwepende beats: in Together_till the end brengen dansers Mitchell-lee van Rooij en Quentin Roger de verbeelding tot aan de grenzen van de ervaring.