Charlotte Goesaert

2023 – nu

 

Charlotte Goesaert - foto Renate Beense-DansBrabant

Charlotte Goesaert – foto Renate Beense / DansBrabant

Charlotte Goesaert (Antwerpen, 1987) is danser, choreograaf en performer. Ze studeerde in 2009 af aan de dansopleiding van Fontys. Ze werkte onder meer samen met SKaGeN, Tuning People, Romeo Castelucci, het RO Theater. Vanaf 2016 ontwikkelde Charlotte zich als maker. Samen met stemkunstenaar Joost Maaskant maakte ze EPIC FAIL en Loophole, met Karolien Verlinden maakte ze ChitChat. Met haar werk tast Charlotte de grensgebieden af van beweging, muziek en beeld. Haar werk is zorgvuldig, nauwgezet en rauw.

Vanaf 2023 is Charlotte kernmaker bij DansBrabant.

“Ik wil wegstappen van dat typische danserslijf. Dat lichaam wat we zo bewonderen en waar we zo afgunstig op zijn. Ik wil werken met lichamen waartoe ik me kan verhouden, en waarmee we ons verbonden voelen.”

In 2019 startte Charlotte een langlopend onderzoek onder de naam ‘CRIP’: een zoektocht naar het onvolmaakte, onorthodoxe lichaam. Ze verzamelde materiaal in de vorm van beeld en interviews – en sprak met kunstenaars, antropologen en andere wetenschappers over hun verhouding tot imperfectie. Met muzikant en videomaker Jochem Baelus maakte ze korte films met mensen met niet-alledaagse, opzienbarende en imperfecte lichamen. Parallel onderzocht Charlotte hoe je de documentaire blik en het medium film op scene zinvol toepast.

“We hebben angst voor het lelijke. De freakshows liggen gelukkig achter ons, maar nog steeds… met de gedachte ‘wíj zijn de norm en zíj zijn abnormaal’ distantiëren we ons van de ander en blijven we bang.”

CRIP’ mondde uit in de voorstelling ‘whatchamacallit’, een op de 19e eeuwse freakshow geïnspireerde performance-expositie voorstelling, waarin vier spelers hun lichaam inzetten als kunstobject, kijkobject, machtsobject en lustobject. Oud, mager, afgetraind en spastisch bewegen ze zich tussen het publiek door. Op minimale afstand delen ze hun verhalen, hun vetrollen, hun slappe vel of uitstekende botten. Ongemakkelijk en geruststellend tegelijk.

Het spel met de camera en documentaire elementen speelden al vaak een belangrijke rol in Charlottes performances. Nu draait ze de zaak om en gaat ze een documentaire maken – met performatieve elementen. Samen met Jochem Baelus en dramaturg Sara Vanderieck onderzoekt ze hoe beweging en lichaam een rol van betekenis kunnen spelen op film. Hoe zorg je ervoor dat een intiem verhaal echt aankomt en ook fysiek onontkoombaar wordt?

Met ‘The whole shebang’ wil Charlottes autobiografisch materiaal een plek kan geven in haar artistiek oeuvre. De rücksichtslosheit waarmee Charlotte een nieuw project aanvliegt – kalm én verbeten – en de open blik waarmee haar vak beziet, passen DansBrabant. Zonder omhaal, zonder schroom zoekt ze naar een pakkende manier om een verhaal te vertellen dat de pijn benoemd en het ongemak toont.