Simon Bus

2023 – nu

Simon Bus - foto Renate Beense / DansBrabant

Simon Bus – foto Renate Beense / DansBrabant

Simon Bus (Hoensbroek 1989) was al op zijn 12e zwaar onder de indruk van de power moves van Kujo the Crazy Water Buffalo. Hij was lid van de Limburgse fusion crew Trashcan Heroes en maakte onderdeel uit van de (inter)nationale battle scene. In 2013 studeerde hij af aan de Maastrichtse Academy of Fine Arts & Design (Video-Visual Communication) – tegelijk bleef hij dansen. Met zijn onderzoekende blik en hyperflexibele lichaam rekt Simon de ideeën over breakdance op. Vanaf 2021 werkte Simon als PLAN-maker onder de hoede van Corpo Máquina en Parktheater. 2023, zijn laatste PLAN-jaar, gaf hij vorm in samenwerking met DansBrabant.

Deze samenwerking smaakte van beide kanten naar meer. Vanaf 2024 werkt Simon Bus als kernmaker vanuit DansBrabant.

Uitgangspunt voor Simons werk is de fascinatie voor het ongemak van het dagelijkse bestaan. Het spel tussen controle hebben en toch weer verliezen is terugkerend onderwerp. Scherp, bruut en humoristisch. Simon keert dansvormen binnenstebuiten en ondersteboven. Naast breakdance als ultieme inspiratiebron, is vindt Simon aanknopingspunten bij Butoh en in het werk van bijvoorbeeld Albert Camus, Egon Schiele, Francis Bacon en David Lynch.

Vanuit Thinx, innovatietraject voor jonge makers van Parktheater, maakte Simon samen met Roy Overdijk Febris – een liefdesverklaring aan de koortsdroom, waarin ledematen zich ter plekke lijken te verdubbelen.

Tijdens de eerste PLAN-jaren ontstond Self-portrait, Man on Orange floor, een eigen solo op een vloer van 2×2. Twee dansportretten voor anderen volgden: Paulina on Yellow Floor en Balder on Blue Floor. En het portret blijft inspiratiebron – dit jaar ging Three Studies (for a selfportrait) in première – een productie voor drie dansers, waarin sporen van break, house, moderne dans en butoh.

Het laatste PLAN-jaar staat in teken van maken en onderzoek. Tijdens de afgelopen Nederlandse Dansdagen ontving Simon de Innovatieprijs. Onder dat mom brengt hij komend festival een aantal dansers bij elkaar met wie hij contact legde via Instagram: een internationale groep van zielsverwanten die tot nu toe alleen digitaal contact hadden. Makers die allemaal interdisciplinair werken, met een focus op choreografie en de kracht van beeld. In Maastricht richten ze samen een werkplaats in als een soort TEFAF-achtige expositie: een galerij met eigen werkstations waar de makers onder het oog van het publiek drie dagen en nachten maken en tonen.

In de zomer van 2023 reisde Simon voor een periode naar Japan, bakermat van de Butoh, om daar uit te wisselen en te werken met het kunstenaarscollectief MuDA van choreograaf QUICK ∀ Takahiko Fukui en kunstenaar Haruki Akiyama.

Onder de vleugels van DansBrabant werkt Simon vanaf 2024 onder andere aan Three Men (werktitel), een stuk waarin hij een member van zijn eerste breakdance crew samenbrengt met twee net afgestudeerde dansers.

verschillende generaties urban dansers samenbrengt.  over het keurslijf van het mannenlichaam waar verwarring, frustratie en distortion hand in hand gaan met humor en melancholie.

Simon is een bizarre, bijzondere danser, met een heel eigen bewegingstaal – open en altijd op zoek naar uitwisseling met andere makers en andere methodes van werken. DansBrabant, ook niet vies van met een beetje lenigheid de gebaande paden verleggen, is enorm blij met de wereld aan kennis en interesses die Simon meebrengt.