The100Hands

2017 – 2022

© DansBrabant, William van der Voort

vanaf 2016 – in gesprek
voorjaar 2017- eerste samenwerking rondom voltooiing van de voorstelling 25Feet
najaar 2017 – instroom bij DansBrabant via PLAN Talentontwikkeling Brabant

The100Hands zijn Mojra Vogelnik Škerlj en Jasper Džuki Jelen. Twee jaar werken we nu met ze samen, twee jaar waarin ze hun uitgangspunten steeds helderder onder woorden hebben weten te brengen.

The100Hands maken werk dat:
– mensen aanmoedigt om verbinding te leggen met hun lichaam
– een ontmoeting tot stand brengt tussen verschillende lichamen
– tastbare en mentale ruimte creëert voor ontwikkeling, communicatie en reflectie
– een crossover is van dans, fysiek theater, installatie en lezing – meestal met gesprek, discussie en/of workshop

Het gaat hen daarbij steeds meer om het bij elkaar brengen van verschillen: uitdaging en onderhandeling. Waar ze eerder zochten naar harmonie, benoemen ze nu onenigheid, meningsverschil en controverse als vertrekpunt.

De samenwerking met The100Hands is gestart vanuit de DansBrabant-nieuwsgierigheid naar het oprekken van voorstellings- en presentatievormen. We zien dat alternatieve vormen de dans bij een nieuw publiek brengen; één van de pijlers voor een toekomstbestendig dansveld. Eerder hadden we Mojra en Jasper al aan het werk gezien tijdens Making Space, ons onderzoeksproject in de publieke ruimte met Fontys Dance Academy. De click die ze met de dansers hebben en de toewijding en drive waarmee ze het gecompliceerde partnerwerk, dat de basis van hun werk vormt, overdragen en vormgeven viel op. Met hun werk dragen ze bij aan besef van het belang van fysieke communicatie en ontmoeting. Sterker nog, hun werk bestaat uit het ontwikkelen van formats waarmee we onszelf en elkaar (opnieuw) kunnen ontmoeten. Ze betrekken hun publiek bij het spelen met de regels van de ontmoeting. Door uiteenlopende publieksreacties onderdeel te laten worden van hun werk is het actueel, geëngageerd, menselijk en spannend.

The100Hands staan voor een hernieuwde begeestering en bezieling in de hedendaagse dans. Vanuit hun werk leggen ze verbanden naar domeinen als sociologie, psychologie, filosofie, economie en milieu. Zo tillen ze de dans boven zichzelf uit en maken ze haar tegelijkertijd concreet en invoelbaar, zetten ze haar met twee voeten op de grond. Daarbij inspireert hun directe en persoonlijke benadering collega’s om naar Tilburg te komen, bijvoorbeeld voor de wekelijkse open trainingen die ze in onze studio organiseren. Ook ontwikkelen ze strategieën om een community rondom hun werk te bouwen. Met hun onderzoekende oriëntatie en hun werk dat voortdurend in diverse vormen deelbaar wordt gemaakt, dragen The100Hands bij aan een levendig, publieksbewust dansklimaat in Noord-Brabant and beyond.

 

 

DIT

Digitaal Intiem Theater

Met het online project DIT (Digitaal Intiem Theater) bevraagt The100Hands het fundament van al zijn werk, waarin ‘de waarde van de fysieke live ontmoeting met jezelf, de ander en de omgeving’ altijd wordt erkend en onderzocht. Samen met filmmaakster Eva Sjerps wordt onderzocht hoe digitaal theater toch ook de intimiteit van de live-ontmoeting kan oproepen. Niet als vervanging van […]

Going Solo

Waar zou jij nieuwsgierig naar zijn bij een ander lichaam als alles mogelijk is?

Nu een pandemie ons heeft gedwongen om te zoeken naar nieuwe manieren van ‘samen zijn’, maakt Going Solo invoelbaar hoe divers mensen aanraking ervaren. 16 maart in première bij Chassé Theater, Breda.

Exchange Project

Keep your coins, I want (ex)change.

Het Exchange Project is een aanjager van dialoog tussen verschillende domeinen en groepen mensen over de (meer)waarde van een verbonden uitwisseling.

SHOW ME

Show me is een dansperformance, een oefening in zien, een reflectie op jezelf blootgeven, een spel met fictie en werkelijkheid, een talkshow waar iedereen te gast is.

STAAN

Hoe ver kan je gaan zonder een stap te verzetten?

25Feet

Interactieve dansvoorstelling over de dynamiek tussen geweld en intimiteit.