Dans & illustratie

Geslaagde pilot Dance&Draw

© Joost van Asch

Hoe kun je op een vernieuwende manier reageren op een dansvoorstelling? Drie illustratoren gingen op vrijdag 15 april die uitdaging aan tijdens Moving Futures Festival Breda. De pilot Dance & Draw laat dans en illustratie samenkomen tot een spannende combinatie. De illustratoren Jasmijn de NoodMarieke Luthart en Daan van Bommel hebben het als een verfrissende en verrijkende dag ervaren.

Dance&Draw is een samenwerking van DansBrabant, Domein voor Kunstkritiek en Graphic Matters en spin-off van de succesreeks Dance&Dare waarin schrijvers nieuwe woorden voor nieuwe dans zoeken. Na de succesvolle pilot willen we in het najaar samen een groter lab opzetten.

Anne deed verslag van de dag vanuit Graphic Matters – lees het hele verslag en bekijk alle illustraties hier -: ‘In de eerste voorstelling vormt choreograaf Christian Guerematchi samen met Mark ‘Brui5er’ Sheats en Michael Wanga een muzikaal trio, de dans gaat over het gewelddadige stigma dat aan de zwarte identiteit wordt verbonden. Jasmijn ervaarde deze voorstelling als heftig maar heel mooi. Ze liet de avond een paar dagen bezinken voordat ze begon met illustreren. “Tijdens de dans schreef ik op welk gevoel het me gaf en welke associaties ik erbij kreeg. Na een paar dagen ben ik teruggegaan naar dat gevoel”, vertelt Jasmijn, die veel zin had in een uitdagende opdracht: “Het was heel vrij en het voelde alsof alles goed was, dat maakt dat het dan ook lukt.” Ze omschrijft haar stijl als leesbaar en wil de kijker graag laten nadenken. Naar aanleiding van de eerste voorstelling heeft ze drie abstracte tekeningen gemaakt:’