Dans & Durf

Verslag van schrijfles 1

Schrijfcursisten, docent & projectleider Dans & Durf voor de DansBrabantDepenDance

Schrijfcursisten, docent & projectleider Dans & Durf voor de DansBrabantDepenDance

 

De masterclass Dans&Durf van DansBrabant en Domein voor Kunstkritiek is gestart!

Vijf eigenzinnige, ambitieuze en getalenteerde schrijvers nemen de uitdaging aan om in de komende maanden op een vernieuwende manier over hedendaagse dans te schrijven. Toneelschrijver Anna van der Kruis helpt hen het parcours af te leggen tussen kijkervaring, navelstaren en in gesprek zijn met de lezer. Na iedere bijeenkomst volgt er een opdracht. Via het blog van DansBrabant kun je de masterclass en de uitkomsten van deze opdrachten volgen.

De eerste opdracht leverde een breed scala aan kijkervaringen en mogelijkheden op. Gezamenlijk bespraken we wat werkte aan onze experimenten en wat niet, waar zijn we in de teksten precies naar opzoek en we vroegen ons af: schrijven we over het schrijven over de voorstelling of schrijven we over de voorstelling? Zo kwamen we uit bij het belang van een persoonlijke stem in de tekst die emotie oproept. Hoe beken je kleur in je tekst en open je tegelijkertijd een grotere wereld?

Elske van Lonkhuyzen ging naar Even Worse van Guilherme Miotto. Ze schreef een tekst, maar maakte er dit filmpje van. Vorm en inhoud vallen (!) samen.

Anna van der Kruis zag D No Body #5 Transcending en schreef een open brief aan Nico Dijkshoorn. Naar aanleiding van zijn woorden over dans in de Volkskrant 5 april 2017.