DansBrabant vindt het belangrijk om juist in de maanden dat het rustig is wel hun studio ter beschikking te stellen aan makers. Daarom dat er deze zomer enkele oude en nieuwe makers bij ons in huis zijn om te experimenteren of verder te werken aan hun nieuwe creaties via een residentie.

Niek Vanoosterweyck
Niek werkte in 2023 al voor enkele dagen bij ons in de studio. Hij werkte toen aan zijn nieuwe voorstelling genaamd Grijswaarden. Waarin hij speelde met polarisatie en het binaire systeem. Hiervoor werkte hij samen met Sylvie Huysman en Nazar Rakhmanov. In juli was hij terug voor enkele dagen om nieuwe elementen te onderzoeken en volgende stappen te zetten in zijn ontwikkeling als maker.

Sylvie Huysman
Via de vorige residentie van Niek leerde wij Sylvie kennen. Deze zomer is ze 2 weken bij ons in de studio aan een nieuw bewegingsonderzoek te werken genaamd Marie emile. De urgentie voor dit bewegingsonderzoek kwam vooruit uit een een midlifecrisis, veel veranderingen, sommige mooi en positief, andere verschrikkelijk en uitdagend. Dit alles zette haar aan om iets nieuws te gaan doen en te onderzoeken, weer terug te keren naar dans. Ondanks de vele keren dat ze er al afscheid van nam, blijft het bij haar terugkomen.
In Marie emile stelt Sylvie veel vragen aan zichzelf over hoe om te gaan met nieuwe fases in het leven. En hoe ze naar zichzelf kijkt; kan dat wel, kan ik naar mijzelf kijken? En hoe is deze blik? Kan ik nog dat been naast mijn oor krijgen? En hoe toon ik de dat sommige bewegingen een a pain in the ass zijn?
Veel vragen die voor veel dansers ooit een keer naar voren gaan komen.

Ghaliah Conroy
Ghaliah werkt sinds 2023 bij DansBrabant aan Sunken Works, de overkoepelende titel van haar werk. DansBrabant heeft haar voorgedragen voor de Virtual Residencies bij de Nederlandse Dansdagen. Hiervoor zal Ghaliah de komende periode een film gaan maken welke te zien zal zijn bij de Nederlandse Dansdagen. Om deze film te ontwikkelen gaat Ghaliah enkel dagen bij ons in de studio werken om het dansmateriaal te ontwikkelen. Later in augustus gaat ze met CJ (filmmaker) aan de slag om de beelden te schieten. Dit zal ze onder andere doen in onze net verbouwde nieuwe keuken. Het resultaat zal te zien zijn op 5 oktober.

Jelena Kostic
Oud-DansBrabant maker Jelena zal begin augustus bij ons in de studio werken. Sinds ze DansBrabant maker was, zijn haar repetities altijd bij ons in huis. Deze keer gaat ze aan de slag voor een nieuw werk Fight or Flight. In deze voorstelling verkent Jelena vormen van menselijk ongemak: fysiek, mentaal en sociaal. Dit werk zal exclusief te zien zijn tijdens de danspromenade van Limburg Festival. Op basis van deze thematiek maakt Jelena later in september en oktober een nieuwe avondvullende voorstelling Unease. Deze zal op 11 oktober in Tilburg in premiere gaan en daarna touren door Nederland.

Elysia McMullen
Elysia is een danser en maker die enkele jaren geleden van de Fontys Dance Academy is afgestudeerd. Ze is in aanraking gekomen met DansBrabant via Makershuis Tilburg en deze zomer is ze enkele dagen in residentie bij ons. Tijdens deze residentie wordt er verder gewerkt aan The Whistle II. Het nodigt het publiek uit om de leiding te nemen over hun eigen ervaring terwijl de complexe lagen van het spel zich beginnen te ontvouwen. Hun deelname, of het ontbreken daarvan, zal hun ervaring bepalen.
‘The Whistle II’, uitgevoerd door een jongleur, een danser en een muzikant, opent een veelheid aan nieuwe werelden om te creëren. Geïnspireerd door cinema, gameontwerp en cognitieve gedragsstudies speelt het werk met de misvattingen van onze geest en leidt ons zo naar vreemde en prachtige plekken.
Het eindresultaat is te zien bij de eerste Makers Sessie in de Nieuwe Vorst op 14 augustus.