Studio sharing

Rondom Nederlandse dansdramaturgie

Nederlandse dansdramaturgie in kaart gebracht
Van 11 t/m 22 april is dramaturg en Ph.D. onderzoeker Rodia Vomvolou te gast bij DansBrabant voor een onderzoeksresidentie. Rodia ontrafelt in haar onderzoek de huidige positie van de dansdramaturg met gebruik van bibliografische en (auto-)etnografische benaderingen. Als onderdeel van haar veldwerk richt ze zich momenteel op de Nederlandse dramaturgie. Daartoe nodigde ze tijdens deze residentie 10 dansdramaturgen uit voor een stevige focusgroepsessie. Merel Heering, Joost Segers, Maaike Schuurmans, Anne-Marije van den Bersselaar, Marc Maris, Lara Van Lookeren, Elowise Vandebroeke, Guido Jansen, Nienke Scholts en Jiaxen Chen brachten met Rodia de verschillende opvattingen over dramaturgische praktijken in Nederland in kaart. Rodia begon haar residentie met een workshopdriedaagse dansdramaturgie voor jonge makers.

Open studio
Op donderdag 21 april a.s. in Club SoDa, Goudenregenstraat 15-06/07, Tilburg stelt Rodia de studio van 17u30 tot 18u30 open voor eenieder die zin heeft in een interactieve discussie over de positie van de dansdramaturg. Wees welkom, vrije entree. Door gesprekken en kleine taken krijg je inzicht in haar onderzoek. Daarnaast kun je een blik werpen op het visuele materiaal en de creatieve documentatie van architect Chryssa Georgiou, die tijdens de residentie fungeert als het outside eye/body van Rodia. We sluiten af met een borrel. 

Over Rodia
Rodia Vomvolou (1993, Griekenland) is dramaturg en onderzoeker, werkzaam tussen Amsterdam en Athene. Momenteel doet ze een promotieonderzoek naar de zelfpositionering van de dansdramaturg, onder begeleiding van prof.dr. Maaike Bleeker aan de Universiteit Utrecht. Als freelance dramaturg en mentor werkt Rodia samen met instellingen en danshuizen in Europa (o.a. Dansateliers Rotterdam, Danshuis Lemesos, Dansdagen Chania) en met onafhankelijke kunstenaars in Nederland (Vloeistof, Fernando Belfiore), Griekenland (Danae Theodoridou, Eleni Mylona, Ioanna Angelopoulou) en Cyprus (Petros Konarris, Konstantina Skalionta). Rodia is in 2018 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht met een MA in Hedendaags Theater, Dans en Dramaturgie (cum laude). Ze heeft ook een BA in Drama en Performance Theorie, Geschiedenis en Analyse van de School of Drama, Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, Griekenland (Cum Laude).

Afgelopen herfst was Rodia te gast tijdens de tiendaagse met workshops, lokale ontmoetingen, presentaties en expedities rondom dansdramaturgie die DansBrabant organiseerde in Tilburg, als onderdeel van het EU-project Micro/Macro Dramaturgies in Dance waarin zes partners zichzelf en elkaar de vraag stellen welke positie de dramaturgische praktijk in dans vandaag de dag kan innemen.