Pandemic Dramaturgies

Een introductie

© Jeroen de Leijer

Het Europese project Micro Macro Dramaturgies in Dance (MMDD) is een samenwerking van een international team van dramaturgen – Guy Cools, Anne-Marije van den Bersselaar, Maja Hriešik and Katalin Trencsényi en zes Europese organisaties op het gebied van hedendaagse dans – Anghiari Dance Hub en Marche Teatro (IT), Bora Bora (DK), Dance House Lemesos (CY), DansBrabant (NL) en Tanec Praha (CZ). Als alternatief voor alle bijeenkomsten die in 2020 niet door konden gaan vanwege Covid-19 organiseerden we van zondag 18 oktober tot en met dinsdag 20 oktober 2020 een online symposium. In april hadden we een 10 daagse intensive met ontmoeting en uitwisseling van 5 Europese mid-career choreografen en 5 dramaturgen in Anghiari en Polverigi tot nader orde moeten uitstellen en ook de door DansBrabant gehoste intensive in Tilburg die van 10 t/m 18 oktober zou plaats vinden, vond geen doorgang.

In de bizarre periode van Covid19 moet ieder van ons zichzelf welhaast opnieuw uitvinden. Het delen van ervaringen, inzichten en oplossingen helpt daarbij. Het overkoepelende thema van ons project, de relatie tussen micro dramaturgie en macro dramaturgie, is daarbij relevanter dan ooit. Daarom waren we vast besloten om ons symposium een ontmoeting te laten zijn waarbij de nodige uitwisseling kon plaatsvinden.

Als host koos DansBrabant voor een klein en besloten online symposium voor de partnerhuizen en de dramaturgen van het scientific team van MMDD. Twee dagen en een avond kozen we als tijdsframe; we zouden elkaar ontmoeten via Zoom. We noemden het Pandemic Dramaturgies en we zochten naar een ritme waarin de online ontmoetingen het meest effectief zouden kunnen zijn. Hoelang kun je je hoofd erbij houden online? Wat houdt je aandacht vast? Hoe lang kun je gekluisterd blijven aan een stoel? Hoe blijf je nieuwsgierig en alert? Hoe bouw je een spanningsboog op en wat geeft voldoening? Alleen al de opzet van het programma bleek een dramaturgische oefening op zich…

Lees over het online symposium dat DansBrabant organiseerde voor de partners en dramaturgen en bekijk de scherpe cartoons van de in Tilburg woon- en werkzame visuele artiest, illustrator en cartoonist Jeroen de Leijer:

MMDD_PANDEMIC DRAMATURGIES SYMPOSIUM 2020_VISUAL NOTES