Creative Europe honoreert

3 projecten in Noord-Brabant

Making Space, focusproject voor Micro/Macro Dramaturgies in Dance in Tilburg © William van der Voort

CREATIVE EUROPE HONOREERT DRIE PROJECTEN IN NOORD-BRABANT MET FINANCIËLE BIJDRAGE

Creative Europe, het ondersteuningsprogramma van de Europese Commissie voor de culturele en audiovisuele sector, heeft voor de periode 2020 – 2023 drie projecten in Noord-Brabant gehonoreerd met een financiële bijdrage. Het betreft Micro/Macro Dramaturgies in Dance van DansBrabant (Tilburg), Sounds Now van November Music (‘s-Hertogenbosch) en BredaPhoto International Talent Program (ITP) dat direct verbonden is aan BredaPhoto Festival. Door de toekenning van financiële bijdragen van Creative Europe zetten deze Brabantse instellingen de provincie Noord-Brabant nog weer eens nadrukkelijk op de Nederlandse en Europese culture kaart.

DansBrabant – Micro/Macro Dramaturgies in Dance in Tilburg
DansBrabant is deelnemer in het project Micro/Macro Dramaturgies in Dance waarin zes partners zichzelf en elkaar de vraag stellen op welke manier ze met dans en dramaturgische reflectie bruggen kunnen slaan tussen individuen – van nieuwkomer tot Europees burger – en tussen verschillende gemeenschappen. Hart van het project zijn vier tiendaagse workshops in de steden van de partnerorganisaties. In totaal gaan tien choreografen en tien dramaturgen in dialoog met lokale en internationale kunstenaars, vakspecialisten en elkaar. Voor elke workshop wordt samengewerkt met een specifieke, lokale gemeenschap. Naast DansBrabant zijn partners in het project: penvoerder Tanec Praha (Tsjechië), Anghiari Dance Hub i.s.m. Marche Teatro (Italië), Dance House Lemesos (Cyprus) en Dansens Hus Stockholm (Zweden). Het project duurt twee jaar en gaat eind oktober op Cyprus van start.

Choreografen en dramaturgen: meld je aan via de open call!

Sounds Now – ’s Hertogenbosch
Het project Sounds Now wordt gepresenteerd door een samenwerkingsverband van Europese muziekfestivals en muziek- en culturele centra met als gemeenschappelijk doel de verspreiding van hedendaagse klassieke muziek, experimentele muziek en geluidskunst. Bij Sounds Now zijn festivals betrokken uit 9 verschillende Europese landen (België, Denemarken, Finland, Griekenland, Nederland, Noorwegen, het VK, Polen, Duitsland). Het project beoogt meer diversiteit in de nieuwe muziek door het trainen van curatoren met een andere achtergrond. De Nederlandse vertegenwoordiger is November Music (‘s-Hertogenbosch). November Music wordt (inter-)nationaal erkend als het belangrijkste nieuwe muziekfestival van Nederland. Van 1 tot en met 10 november 2019 organiseert het in ‘s-Hertogenbosch het jaarlijkse festival met zo’n 80 concerten waarin alle artistieke genres vertegenwoordigd zijn: hedendaags gecomponeerd, muziektheater, jazz/world, geluidkunst, alternatieve pop, elektronische muziek.

International Talent Program BredaPhoto – Breda
Het BredaPhoto International Talent Program (ITP) is een samenwerking van tien Kunstacademies in Europa en het BredaPhoto Festival. Doel van het programma is om nieuw en jong fotografietalent te ontdekken en deze de kans te geven te exposeren. Kunstacademies uit Nederland, België, Duitsland, Hongarije, Tsjechië en Finland nemen deel aan het programma. BredaPhoto Festival is het grootste fotofestival in de Belenux en toont the state of the art van de hedendaagse fotografie aan de hand van een internationaal relevant maatschappelijk thema: actueel, prikkelend en op een originele manier getoond. Het thema voor 2020 is ‘the best of times, the worst of times’ en gaat over een wereld in transitie waarin goede en slechte tijden naast elkaar bestaan. De 9de editie van BredaPhoto Festival vindt plaats van 9 september tot en met 25 oktober 2020.