Motus Mori

Archief voor uitstervende beweging

© Hanneke Wetzer

Museum Motus Mori was te zien in:
Marres huis voor de hedendaagse cultuur
Capucijnenstraat 98
13 september 2019 (opening) tot en met 27 oktober 2019
Geopend dinsdag tot en met zondag van 12:00 tot 17:00

Katja Heitmann en haar dansers bouwen door aan het bewegingsarchief in de steden Düsseldorf (augustus 2020), Tilburg (oktober 2020), Brugge (december 2020) en Utrecht (mei 2021). Ga voor alle informatie naar de projectsite: motusmori.com.

De Duitse choreografe Katja Heitmann maakt met tien dansers een museum van de uitstervende lichamelijke beweging. Musea zijn bedoeld om de menselijke cultuur en geschiedenis te preserveren. Het is haast vanzelfsprekend dat ze dat doen in objecten, installaties en, af en toe, verhalen. Maar in die gestolde versie van ons leven ontbreekt de menselijkheid zelf. Zes weken lang, vijf uur per dag stellen de dansers en de choreografe zichzelf de bijzondere taak om daarvoor een nieuw museum te maken. Museum Motus Mori maakt bezoekers gevoelig voor de diepe menselijkheid die in het lichaam schuilt.

In choreografische beeldhouwwerken zoomt Heitmann in op de kleine menselijke motoriek en ontrafelt die in patronen, specifieke opeenvolgingen van structuren en schijnbaar eeuwigdurende loops. Er ontstaat een choreografie voor het sleutelbeen, een dans van navel, buikvet en ribbenkast, een frase voor hartslag en kniespier. Lichaamsdelen worden geïsoleerd, mechanisch bewogen, de heup gekanteld, het been omhoog getild, op een minutieus technische manier door de ruimte voortbewogen, waarbij elke bewegingsstap bedacht is. De fragmenten worden telkens op een andere manier met elkaar in de tijd en in verhouding geplaatst, waardoor onze waarneming wordt verscherpt en bevraagd.

Museum Motus Mori laat de bezoekers ervaren wat een museum van de menselijke beweging kan zijn. Dat gebeurt niet alleen door het ervaren van de dansers zelf. De tentoonstelling bevat ook twee interviewruimtes waar bezoekers hun persoonlijke bewegingen aan het museum kunnen ‘doneren’. De partituur (notatie) van die bewegingen wordt getoond in de archiefkamer van de tentoonstelling. Zo ontstaat er een volledige cyclus van doneren, noteren en het tonen van een museum waarin elke spier een anatomische trigger is die de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan onderstreept.

Voor dit project, waaraan elke dag wordt gewerkt, verbleven de choreografe en haar team twee maanden in Maastricht.

Museum Motus Mori is ontwikkeld door Katja Heitmann / This is not a show in coproductie met Marres – huis voor de hedendaagse cultuur en DansBrabant met wie Katja Heitmann in een meerjarig traject samenwerkt.

Dit project wordt financieel mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Mondriaan Fonds, BankGiro Loterij fonds, provincie Noord Brabant, gemeente Tilburg.

Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur ontvangt structurele steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Provincie Limburg en de Gemeente Maastricht.

choreografie & concept: Katja Heitmann
geluidsontwerp & concept: Sander van der Schaaf
dansers/performers: Wies Berkhout, Merle Schiebergen, Manou Koreman, Rebecca Collins, Eleni Ploumi, Anne Roeper, Lea Christensen, Leanne Hekkert, Ornella Prieto, ntb.
artistiek advies: Moene Roovers, Christina Flick, Ingrid de Rond
video en fotografie: Hanneke Wetzer
productie: Stichting This is not a show
coproductie: DansBrabant, Marres huis voor
hedendaagse cultuur, STRP Festival
partner: tanzhaus NRW Düsseldorf (DE)
subsidiënten: Fonds 21, Fonds Podiumkunsten, Mondriaan fonds, BankGiro loterij fonds, Provincie Noord Brabant, Provincie Limburg, Gemeente Tilburg, Gemeente Maastricht, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap