Expertmeeting Dans & Muziek

Door DansBrabant & November Music

(UN)BOUND van Jelena Kostic – © Nikola Kostic

DINSDAG 6 NOVEMBER VERKADEFABRIEK TIJDENS NOVEMBER MUSIC 2018

15.30 – 16.00 performance Altijd samen, en toch ook alleendoor Ulrike Doszmann, Batja ten Kortenaar, Fred Jacobsson en Aart Strootman – Cabaretfirma
16.00 – 17.30 meeting met Dyane Donck & Jelena Kostić, Andrea Leine / Harijono Roebana, Aart Strootman & Arno Schuitemaker, Ulrike Doszmann en Thom Willems. Moderator: Paul Craenen – Filmzaal 1
17.30 music meets dance borrel – Serre

Muziek en dans, vaak worden ze in één adem genoemd. Logisch ook, want klank en beweging vinden elkaar in tijd en ruimte en klank en ritme zetten een lichaam al snel in beweging. Zeg Thierry de Mey en je ziet Rosas Danst Rosas, zeg Lucinda Childs en je hoort Philip Glass. De talloze tot de verbeelding sprekende voorbeelden verbloemen niet dat je componisten regelmatig hoort mopperen over de abominabele muziekkeuzes van choreografen en dat choreografen het vaak knap lastig vinden om aan een componist te vertellen waar ze naar op zoek zijn. Op artistiek niveau moet het samengaan van muziek en dans dus blijkbaar steeds opnieuw bevochten worden. Als ze samenkomen is daar niks vanzelfsprekends aan en gaat er vaak heel wat aan vooraf. Wat dat ‘heel wat’ vandaag de dag dan is, onderzoeken we in deze expertmeeting waarin componisten en choreografen vertellen hoe ze te werk gaan in en voorafgaand aan een creatieproces waarin muziek en dans samen een voorstelling gaan worden of een podium zullen vullen. Wat komt er eerst, de muziek of de dans? Het idee of het gevoel? Hoe begrijpen componisten en choreografen elkaars taal en wijze van uitdrukken? En als je eenmaal aan de slag bent, wat zijn dan de vragen die je elkaar stelt?

Onder de nieuwsgierige bevraging van Paul Craenen gaan LeineRoebana, Dyane Donck, Jelena Kostic, Aart Strootman, Arno Schuitemaker en Ulrike Dosmann met elkaar in gesprek.

Of het nu met bestaande composities is of met speciaal gecomponeerd werk, LeineRoebana werken al jaren samen met componisten waaronder Kate Moore en live musici op het podium en kunnen lyrisch vertellen over overlevingskracht, energieën en de poëzie die hun muzikanten en dansers elkaar geven. Na twee succesvolle samenwerkingen waarin Dyane Donck met haar muziek landschappen creëert waarin Jelena’s dansers op- en onder kunnen duiken, starten ze nu een samenwerking waarin ze vanaf het allereerste zaadje samen optrekken. En Aart Strootman en Arno Schuitemaker plukten pas afgelopen juni de eerste zoete vrucht van hun samenwerking bij de Holland Festival première van The Way You Sound Tonight. Dat smaakt direct naar meer. Ulrike Doszmann heeft de compositie van TEMKO leden Aart Strootman en Fred Jacobsson vertaalt naar een choreografie voor twee dansers en twee musici. Het resultaat gaan we die middag zien en horen. We zijn in afwachting van de bevestiging van een bijzondere key note speaker.

Moderator Paul Craenen (1972) is lector, onderzoeker, muziekmaker en artistiek leider. Als muziekmaker koppelt hij een klassieke scholing aan het werken met de nieuwste instrumenten en  technieken. Als lector en onderzoeker tracht hij de brug te slaan van de concrete muziekpraktijk naar wetenschappelijke inzichten en de bredere, maatschappelijke context waarin muzikale activiteit zich kan ontplooien. Op 1 februari 2018 werd hij aangesteld als lector Music, Education & Society aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.