THE SOLDIER

Nieuwe dansfilm Kristel van Issum

© Martin Kers

THE SOLDIER/ We have found ourselves with common enemies, it’s a marriage of convenience. Eerste film uit het project STEREOTYPES.

In première op 5 november op November Music, ‘s-Hertogenbosch.

Donderdag 23 januari 2020 vervolgens te zien tijdens DansBrabant presenteert: De Man in Dans, Pand-P, Eindhoven. 

In ieder van ons schuilt een stereotype. In onze zoektocht naar ‘echtheid’ en ‘waarheid’ kunnen we wel eens verdwalen. The Soldier is een film over die onzekerheden, voortkomend uit de voortdurende dreiging binnen onze hedendaagse samenleving, de wereld is niet voorspelbaar. De korte film gidst ons door het mijnenveld van de hoofdrolspeler, een beschadigd personage dat leeft in ‘een door God verlaten wereld’. Het personage ‘The Soldier’ herbeleeft zijn verleden. Een fictieve anti-held met militair verleden, psychologisch getraumatiseerd. The Soldier is een visueel en associatief mini-melodrama waarbij de soldaat de stereotype in zich achter tracht te laten en zijn innerlijke vrijheid probeert te hervinden.

Over het project
Het project STEREOTYPES bestaat uit een cyclus van zes films (episodes); ontmoetingen met telkens één personage, met een narratief geïnspireerd door clichés ontleent aan media, bekende films, series en televisie-kaskrakers. Het onderzoek gaat daarmee over de manier waarop de mens in de hedendaagse beeldcultuur wordt afgebeeld. De reeks is een verkenning van populaire media als videogames en actiefilms: hoe elementen daaruit in een samenleving doordringen en wat dit betekent voor onze beleving van de ‘realiteit’. Door middel van een fysieke confrontatie ontleden de makers deze mechanismen en krijgen meer grip op de effecten die ze hebben op ons en onze samenleving. Hoe worden onze gedachten, besluitvorming en emoties gemanipuleerd?  Het is alsof de makers een soort artificieel manipulatie-spel uitvoeren, horend bij dit tijdperk van Netflix-series, striphelden en videogames.

STEREOTYPES wordt de komende jaren gemaakt door filmmaker Martin Kers, screendance director/choreografe Kristel van Issum (beiden afkomstig uit Tilburg) en de Vlaamse componist Han Stubbe (bekend van de Antwerpse band DAAU). In de eerste film The Soldier werkt het team samen met de Amerikaanse danser en choreograaf Johnny Lloyd, die de laatste drie jaar als performer optreedt bij het Vlaamse gezelschap EASTMAN van Sidi Larbi Cherkaoui. 

Over het team
Twintig jaar lang gaf Kristel van Issum haar werk vorm als choreografe bij het fameuze Tilburgse collectief T.r.a.s.h. waar ze naast talloze voorstellingen ook films maakte. Kristel is geïnteresseerd in ingesleten rolmodellen, in het fuseren van niet verenigbare identiteiten. In haar werk vergroot ze dagelijkse handelingen uit en onderzoekt ze hoe de mens in de hedendaagse beeldcultuur wordt afgebeeld. Haar belangrijkste focus is het lichaam, en hoe ons lichaam als het ware fungeert als een soort tussenpersoon in de buitenwereld, een portaal is naar ons ‘zelf’. Vanaf 2018 werkt ze aan de Document Series, een meerjarig project waarin ze in verschillende modules vormen en betekenissen blootlegt door aanknopingspunten te vinden in eerder werk. Ze beweegt zich steeds meer richting multimedia en beeldend werk. Kristel van Issum werkt in een samenwerkingsverband met DansBrabant.

Martin Kers is al meer dan twee decennia werkzaam op het gebied van animatie en film. Hij creëerde meerdere korte films in samenwerking met Van Issum en T.r.a.s.h. Deze films werden wereldwijd vertoond. Han Stubbe is  muzikant, componist, oprichter en klarinettist van het Antwerpse ensemble DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung). Daarnaast werkt hij als componist voor tal van theater- en dansvoorstellingen (Toneelhuis, KC Nona, C-Mine, Intro In Situ, WC Zuiderpershuis, T.r.a.s.h.).