Perspectief

Voor PLAN Talentontwikkeling Brabant

UPDATE 25 november 2020

Toch nog goed nieuws voor makers, Frascati Amsterdam, PLAN Talentontwikkeling Brabant en voor het veld: Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven (D66) gaat met ‘een gebaksvorkje’ door haar begroting om met de laatste kruimels van het cultuurbudget toch subsidie te geven aan deze twee ontwikkelingsplekken voor pas afgestudeerde theatermakers.

—–

Wat vooraf ging (1)
Binnen het tweede steunpakket voor de culturele sector dat minister Van Engelshoven begin deze week presenteerde krijgen PLAN en Frascati slechts een overbruggingssubsidie van een half jaar toebedeeld.

Jan Zoet, voorzitter Kunsten ’92: “Het is ongehoord en doodzonde. Dit gaat zo ten koste van juist de nieuwe generaties verbazende talenten van alle kleuren en stijlen (en dus vernieuwing) die nu van de theater- en dansacademies komen… Juist in jaren van crisis die voor ons liggen is het van belang dat ze een kans krijgen te profiteren van de ervaring en het netwerk dat deze ontwikkelinstellingen pur sang kunnen bieden. En er is geen alternatief gekomen. Echt niet. Daarom zou het goed zijn, al was het uit de 482 miljoen, juist deze plekken voor vier jaar overeind te houden en daarmee talent niet bij het vuilnis te zetten.”

Wat vooraf ging (2)

Ondanks de zeer positieve adviezen van de Raad voor Cultuur afgelopen zomer, kregen PLAN Talentontwikkeling Brabant en Frascati geen geld wegens onvoldoende budget. PLAN en Frascati hebben daarop de afgelopen maanden in nauwe samenwerking een plan ontwikkeld en gepresenteerd waarmee een klein deel van de coronamiddelen voor een jonge generatie duurzaam wordt belegd. De aangedragen oplossing is door de minister nu terzijde geschoven.

Het woord is aan de kamer.

Festival CEMENT, Theaterfestival Boulevard, DansBrabant, Het Zuidelijk Toneel, Festival Circolo, Theater De Nieuwe Vorst, Podium Bloos, Parktheater Eindhoven, United-C en Theater Artemis hopen dat de kamer de minister vraagt om boter bij de vis.

Lees het hele nieuwbericht.

Lees hier het ruggensteunend artikel terug dat eerder in de Volkskrant verscheen.

 

Beeld: Een feest om te janken van Sanne Nouws, copyright Simon Wald-Lasowski.