Nieuwe petten, nieuwe paden

Heleen Volman & Lisa Reinheimer

Portret Heleen Volman © Diana Blok – Portret Lisa Reinheimer © Jochem Jurgens


Na zeven jaar de schouders gezet te hebben onder DansBrabant wordt artistiek leider Heleen Volman vanaf 1 januari 2020 algemeen directeur van Corpo Máquina, het gezelschap van choreograaf Guilherme Miotto waarvoor ze de afgelopen anderhalf jaar al onbezoldigd werkte. Op weg naar het nieuwe kunstenplan ontwikkelt DansBrabant zich als kunstenaarsgestuurde organisatie en platform en versterkt hiermee de positie van choreografen die al langer actief zijn in het veld. Binnen de nieuwe structuur neemt Lisa Reinheimer de functie van coördinator in.

In de afgelopen jaren werd bij DansBrabant samengewerkt met choreografen Arno Schuitemaker, Jan Martens, Jelena Kostic, Pia Meuthen en Guilherme Miotto. Momenteel zijn aan DansBrabant verbonden: Katja Heitmann, Sabine Molenaar, Kristel van Issum, Hilde Elbers, Johnny Lloyd en Karel Tuytschaever. Minstens zo intensief wordt samengewerkt met PLAN-makers The100Hands, Jija Sohn, Evangelos Biskas en vanaf 2020 Eleni Ploumi.

DansBrabant blijft zich hardmaken voor een grensoverschrijdende praktijk van solidariteit, continuïteit en perspectief: een breed gedragen, circulair en duurzaam dansklimaat. Er wordt gewerkt aan een structuur waarin doorgewinterde en beginnende (dans)kunstenaars energie, kennis en netwerken delen en ieder zijn praktijk en positie verstevigt door de bijdrage die aan het totaal wordt geleverd.

Lisa Reinheimer (1985) studeerde Dance- & Performance Studies aan de universiteiten van Berlijn en Utrecht. Ze werkte eerder als dansjournalist en criticus (o.a. Theaterkrant en Tanzweb.org), programmamaker (o.a. bij Domein voor Kunstkritiek en festivals als Why Not), was verbonden aan Dansmakers Amsterdam en gaf les als theoriedocent Dramaturgy, Arts & Culture aan de Fontys Dance Academy. Lisa Reinheimer: “Als geen ander baant DansBrabant al vanaf de start nieuwe paden wat betreft het denken over, maken, presenteren van en reflecteren op dans. Ook deze beweging getuigt daarvan. Niet alleen het onderzoeken van nieuwe vormen, maar ook de durf hebben om daar daadwerkelijk mee aan de slag te gaan, vind ik tekenend. Ik kijk er ontzettend naar uit om samen te werken aan een gedeeld en duurzaam dansklimaat als antwoord op de toekomst.”

Het gezelschap Corpo Máquina werkt in een cross-over van verschillende bewegingsstijlen en invloeden van de straat met de door Guilherme Miotto ontwikkelde Instinctive Performance. Overtuiging is dat in ieder mens een danser schuilt die in staat is om muren omver te werpen, schotten neer te halen en vastgeroeste vormen en verhoudingen tussen mensen te doorbreken. Met voorstellingen en artistieke projecten werkt het gezelschap aan een groeiende community van makers, performers en publiek. Met een gezamenlijke ondersteuning vanuit de gemeentes Tilburg en Breda opereert ook Corpo Máquina vanaf Brabantse bodem.

Met een gedeelde visie op het verduurzamen van het Brabantse dansklimaat, blijft Heleen Volman voorlopig betrokken bij de internationale projecten waarin DansBrabant partner is, waaronder Micro and Macro Dramaturgies in Dance en Performing Gender.