Moving Futures terug in Breda

5 & 6 april

Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage – Panflutes & Paperworks © Sara Anke

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april vindt het festival voor de tweede maal plaats in Podium Bloos, Breda. In de twee voorstellingen op vrijdag staan spannende samenwerkingen tussen muziek en dans centraal. Op zaterdag volgt een knap ontroerend duet op een even subtiel als droogkomisch stuk. In de pauzes zie je de beste dansfilms van Cinedans. In de foyer praten we bij een stevige borrel elke avond na met de makers.

De voorstellingen op vrijdag 5 april
Jesús de Vega & Chai Blaq – Choreopop
Choreopop is een gechoreografeerd muziekalbum, een kruising tussen een dansvoorstelling, een popmuziekconcert en live videoclips waar lichaam en stem onafscheidelijk worden. Muzikant Chai Blaq en choreograaf Jesús de Vega werken samen in dit multidisciplinaire project met als doel twee disciplines en hun creatieve processen samen te voegen. Beiden vinden inspiratie in dingen die gebroken lijken zoals bijvoorbeeld de maatschappij, relaties, het klimaat en lichamen.

Creatie Jesús De Vega & Chai Blaq
Performers Jesús de Vega & Lou Lou Elisabetti
Productie Jesús de Vega ism ICK
Met dank aan Dansmakers Amsterdam
Mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst

Judith Clijsters – Bored To Death
Bored To Death gaat over hoeveel we van onszelf vragen en hoe passief ons lichaam daarvan wordt. We leven, werken en zoeken ontspanning in ons hoofd. Het lichaam verveelt zich daarbij dood en krijgt weinig of geen uitdaging meer. Judith vertaalt de overbevraagdheid van ons denken naar fysieke beweging en zoekt, breekt en geeft zich over. Tot ze haar strategie verandert en durft te kijken naar wie en wat er altijd al was.

Judith Clijsters is een observator en werkt intuïtief, waarbij haar aandacht gaat naar het onderscheiden van wat echt of fake is. Ze doet dit alles met een sterke maar zachte fysieke bewegingstaal en een sobere maar zeer gedetailleerde esthetiek, waarbij je als toeschouwer ruimte krijgt om echt te kijken.

De muziek in Bored To Death werd gecomponeerd door de vanuit Breda werkzame componist, muzikant en geluidskunstenaar Dyane Donck.

Trailer: https://vimeo.com/227383225

Dans: Judith Clijsters
Muziek: Dyane Donck
Licht: Raf Wouters
Dramaturgie: Anne-Marije van den Bersselaar
Productie: Murmure/Judith Clijsters, C-Takt, DansBrabant, Makershuis Tilburg

De voorstellingen op zaterdag 6 april
Ingrid Berger Myhre & Lasse Passage – Panflutes & Paperwork
Panflutes & Paperwork is een samenwerking tussen choreograaf Ingrid Berger Myhre en componist Lasse Passage. In het duet nemen ze bestaande verwachtingen over muziekontwikkeling voor dans en het dansen op muziek als uitgangspunt. Ze gaan op speelse wijze in op de conventionele relatie tussen de twee disciplines. Samen zoeken ze naar een manier om de elementen volledig samen te smelten. Zijn ze in staat om het collectief boven individuele voorkeuren en neigingen te laten uitstijgen?

“When the form is in place, everything within it can be pure feeling” – A.Schöenberg

De titel belicht het contrast tussen droog en ‘nat’. Waar Panflutes staan voor het speelse, sensationele en passievolle, staat Paperwork voor het formele en bureaucratische. Myhre en Passage hebben beide een luchtige benadering van compositie en delen een voorkeur voor subtiele humor.

Teaser: https://vimeo.com/306229340

Concept, performance: Ingrid Berger Myhre, Lasse Passage Co-productie: Dansateliers, Black Box Teater, CSC Bassano Del Grappa Financieel ondersteund door: Fonds Podiumkunsten, Arts Council Norway Mede mogelijk gemaakt door: P.A.R.T.S., Rimi/Imir Senter for Scenekunst, Moving Futures Festival, WP Zimmer.

NEON – Körper
Körper bevraagt de onbewuste manier waarop de meesten van ons hun leven leiden. Om ons ego te bevestigen en te beschermen hebben we allemaal onze eigen automatismen. Maar we staan zelden stil bij de vraag waarom we bepaalde keuzes maken. Wat ons maakt wie we zijn? En wat gebeurt er als je niet conformeert aan de verwachtingen van de maatschappij? Körper is het vervolgonderzoek van Körper | Körper wat dat eerder te zien was bij Moving Futures.

Het in 2015 opgerichte NEON (Nanna Jensen (DK) en Leon Franzke (DE)) is een choreografisch collectief. NEON haalt het publiek uit de dagelijkse structuur en geeft ze een fysieke zintuiglijke ervaring mee.

“Met een indrukwekkende krachtsinspanning laten de dansers van NEON zien hoe de mens vastloopt in het kapitalisme” – de Volkskrant ****

Teaser: https://vimeo.com/278435548

Choreografie & performance: NEON (Nanna Hanfgarn Jensen & Leon Emil Franzke) | Productie: SHIFFT, De Nieuwe Oost | Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Janivo Stichting, K.F. Hein Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht | Met dank aan: SHIFFT Utrecht

Een reis langs de dans van vandaag
Tijdens het Moving Futures festival krijgt het publiek, naast voorstellingen, ook een kijkje achter de schermen van de hedendaagse dans. Met interactieve inleidingen,
spoedcursussen, nagesprekken en meet & greets ontdek je wat er aan een voorstelling vooraf gaat en wat jij als toeschouwer betekent voor de ontwikkeling van een opkomende choreograaf.

Kijk voor het volledige (rand)programma en voor meer informatie over de choreografen op
movingfutures.nl.