Moving Futures 2019

Over editie Maastricht

Vanaf 7 februari 2019 reist het vernieuwende dansfestival Moving Futures voor de vijfde keer langs elf verschillende steden in Nederland. In een even verfrissend als veelzijdig programma van voorstellingen, installaties, films en feestjes trekt een eigenzinnige generatie aan je voorbij die de dansdiscipline oprekt. Deze startende en verder gevorderde dans- en performancekunstenaars schitteren net zo hard op de pont, in de bioscoop en midden in de winkelstraat (geen dansdrempels!) als op het podium. Met het randprogramma van open studio’s, workshops, essays en de betere borrelpraat zet Moving Futures je overal met je neus bovenop. Een initiatief van de vijf landelijke productiehuizen: Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, De Nieuwe Oost en Random Collision. www.movingfutures.nl

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari vindt het festival plaats in AINSI, Maastricht. In de twee voorstellingen op vrijdag staan spannende samenwerkingen tussen muziek en dans centraal. Speciaal voor Moving Futures Maastricht nemen de choreografen in het festival je in een introductie mee in de wondere wereld van optimale sensibiliteit en concentratie.In de pauze hoor je een muzikale verrassingsact, gecureerd door Maastrichts’ productiehuis voor hedendaagse muziek Intro in Situ.

Op zaterdag wordt het al even zinderend als twee choreografen aan de haal gaan met het openen en sluiten van het lichaam en de evolutie. In de pauze zie je de beste dansfilms van Cinedans. In de foyer praten we bij een stevige borrel elke avond na met de makers.

De voorstellingen op vrijdag 15 februari
Judith Clijsters – Bored To Death
Bored To Death gaat over hoeveel we van onszelf vragen en hoe passief ons lichaam daarvan wordt. We leven, werken en zoeken ontspanning in ons hoofd. Het lichaam verveelt zich daarbij dood en krijgt weinig of geen uitdaging meer. Judith vertaalt de overbevraagdheid van ons denken naar fysieke beweging en zoekt, breekt en geeft zich over. Tot ze haar strategie verandert en durft te kijken naar wie en wat er altijd al was.

Judith Clijsters is een observator en werkt intuïtief, waarbij haar aandacht gaat naar het onderscheiden van wat echt of fake is. Ze doet dit alles met een sterke maar zachte fysieke bewegingstaal en een sobere maar zeer gedetailleerde esthetiek, waarbij je als toeschouwer ruimte krijgt om echt te kijken.

Trailer

Dans: Judith Clijsters
Muziek: Dyane Donck
Licht: Raf Wouters
Dramaturgie: Anne-Marije van den Bersselaar
Productie: Murmure/Judith Clijsters, C-Takt, DansBrabant, Makershuis Tilburg

Keren Rosenberg – Emotional Porn – Exhibition of the Self
In dit grenzeloos universum van dans en audiovisuele kunst installatie, wordt onze sociale obsessie om hedendaagse technologie te gebruiken als middel tot self-exposure onder de loep genomen. Performer/choreografe Keren Rosenberg, beeldend kunstenaar Tony Markus Sacharias en filmmaker Nicola Cavalazzi creëren een fysieke en virtuele totaalbeleving tussen lichaam, beeld en performance. Ze nodigen het publiek uit om over hun eigen interpretatie van identiteit te reflecteren. Thema’s zoals intimiteit, sociale positionering, kwetsbaarheid, angst en confrontatie worden hierbij aan het licht gebracht.

Concept Keren Rosenberg & Tony Markus Sacharias Performer Keren Rosenberg Ontwerper/beeldend kunstenaar Tony Markus Sacharias Creatieve samenwerking & techniek Nicola Cavalazzi Coaching Suzy Blok Publiciteit Mitchell-lee van Rooij/Dansmakers Amsterdam Productie Evelien van de Sanden/Dansmakers Amsterdam Technisch  advies & support Jason Malone/Beamlab Dramaturgie Jesús de Vega Producent The House of Victorious Humans Uitvoerend producent Dansmakers Amsterdam Co-producent Beamlab, Friese Dansdagen i.h.k.v. Culturele Hoofstad Europa 2018 Partners Amsterdam Fringe Festival, Amsterdam Dance Event, CBK Amsterdam Dit project is (mede) mogelijk gemaakt door het AFK (Amsterdams Fonds Voor de Kunst)


De voorstellingen op zaterdag 16 februari
Sophie Mayeux – Die Verwandlung
Na een korte versie van Die Verwandlung, geïnspireerd op het boek van Franz Kafka, onderzoekt Sophie Mayeux in deze nieuwe dansvoorstelling het evolutionaire proces van het leven. Vanaf het ontstaan van de eerste landschappen en oceanen tot post-menselijke creaturen.

De karakters van Die Verwandlung reizen door de tijd, duiken in de diepte van een onbekend universum, terug naar het begin van de wereld. In deze performance worden reddingsdekens gebruikt om de verschillende transformatieprocessen te onderzoeken.

In 2016 ontving Sophie op het ITs festival de Choreography Award (voorheen Krisztina de Châtel Award) voor haar korte versie van de voorstelling Die Verwandlung.

Teaser

Concept en regie: Sophie Mayeux | Dansers: Hellen Boyko, Simon Caillaud & Léo Lequeuche | Componist: Kaspar Föhres | Scenografie: Cecilia Borettaz | Set- en lichtontwerp: Rob Daanen | Vormgeving: Anne-Emilie Philippe | Productie: De Nieuwe Oost & Company Matecznik. Sophie Mayeux is verbonden aan het Junior Ballet van Les Nouveaux Ballets du Nord-Pas de Calais.

Connor Schumacher – The Fool Plays With Himself
The Fool welcomes you! The Fool (de dwaas) is het alter ego van Connor Schumacher, een personage dat vrijuit reageert op elke situatie waarin hij zich bevindt. Hij duikt in het archief van het menselijk lichaam, reflecteert hardop, schuwt humor niet en neemt je mee in zijn – en tegelijkertijd jouw eigen – lichaam en geest.  Geef hem je vinger  – hij neemt je hand.

Performer: Connor Schumacher Video-installatie: Connor Schumacher Muziek: Nils Fram, Perc & Gazelle Twin.

Een reis langs de dans van vandaag
Tijdens het Moving Futures festival krijgt het publiek, naast voorstellingen, ook een kijkje achter de schermen van de hedendaagse dans. Met interactieve inleidingen, spoedcursussen, nagesprekken en meet & greets ontdek je wat er aan een voorstelling vooraf gaat en wat jij als toeschouwer betekent voor de ontwikkeling van een opkomende choreograaf.

Kijk voor het volledige (rand)programma en voor meer informatie over de choreografen op movingfutures.nl.