Moving Futures Tilburg

Programma 25 – 27 jan

161216 Moving Futures - Algemeen promotie beeldenWT-04

Vanaf 25 januari 2018 reist het dansfestival Moving Futures voor de vierde keer langs verschillende steden in Nederland. Het festival – een initiatief van vijf landelijke danshuizen Dansmakers Amsterdam, Dansateliers, DansBrabant, de Nieuwe Oost en Random Collision – toont de nieuwe gezichten van de hedendaagse dans en is volledig gewijd aan de denk- en belevingswereld van jonge opkomende choreografen.

Over het festival
Moving Futures brengt het meest spraakmakende werk van vijf danshuizen bijeen in een reizend festival. In elke stad wordt het voorstellingsprogramma omkaderd door een rijk programma van gesprekken, workshops, films, ontmoetingen, muziek, feest en meer. Na Tilburg, 25 t/m 27 januari, reist het festival nog naar acht andere steden in Nederland, waaronder de thuissteden van de Moving Futures partners, en steken we de grens over naar onze buren in Mainz, Duitsland.

Officiële opening op donderdag 25 januari
Net als vorig jaar is het de eer aan Tilburg/DansBrabant het festival feestelijk te openen in alle mogelijke ruimtes in en rond Theater De NWE Vorst. De openingsavond is een avond vol voorstellingen over vrijheid en het spelen met regels, tussen de regels door. Om 20:30 uur beleeft het sociaal-artistieke project Portraits van Corpo Máquina (choreograaf Guilherme Miotto) zijn eerste presentatie (een ontmoeting tussen 5 ex-gedetineerden en 5 jonge dansers) en speelt Infinite games van Joseph Simon en Jonas Frey. Daaraan voorafgaand ben je vanaf 19:00 uur welkom in een onderzoeksinstallatie van Katja Heitmann en een improvisatie-installatie van Sabine Molenaar. De avond wordt vlammend afgesloten door de Tilburgse urban crew FreeFree.

Vrijdag 26 januari – Dans, durf, film & talks
Connor Schumacher nodigt op vrijdag de toeschouwer uit in het futuristische digitale spiegel-paradijs Transitioning Performance. Daarna duikt Fernando Belfiore met de performance-installatie The Cave in zijn handgemaakte universum van psychedelische projecties van vaporwave beelden en gemanipuleerde objecten. 

Speciaal voor Moving Futures presenteren we olv Pop Up Cinema een avond in het teken van Dans & Film.  Want hoe maak je nu eigenlijk een goede dansfilm? En maak je die samen of alleen. We gaan in gesprek met professionals uit de twee vakgebieden. We brengen choreografen, dansers en filmmakers dichter bij elkaar.

Dans & Durf is de schrijfcursus voor creatieve schrijvers die nieuwe woorden durven zoeken voor dans, door Domein voor Kunstkritiek & DansBrabant. De schrijvers lezen voor uit hun meest avontuurlijke essays en geven een spannende preview van Edit this Post, zodat bezoekers zelf aan het einde van de avond aan de slag kan. Edit this Post is collaboratief schrijven in real time. In dit interactieve nagesprek schrijft publiek samen een kritiek van de avond. Iedereen mag bijdragen!


Zaterdag 27 januari – Sexy Saturday
Op de afsluitende zaterdag staan de onderwerpen gender en seksualiteit centraal. We beginnen in de kerk met Slippery slopes for golden heels van Hilde Elbers, een bewerking van de Katholieke Stabat Mater tot dansvoorstelling. Net buiten het drukke winkelgebied spelen Hilde en haar krachtige danseres Judit Ruiz Onandi dit duet aan het einde van de middag in een Tilburgs kerkje. Het mannelijke en vrouwelijke wordt door Igor Vrebac en componist Tonny Nobel blootgelegd in een hypnotiserend sexy ritueel (TRÆNS). Ook Moreno Perna leidt ons van een clichématig vrouwbeeld naar een meer androgyn perspectief in zijn solo XYX.  NEON nodigt je uit in een wereld van homo’s en cyborgs – samensmeltingen van mens en machine – door vloeiende overgangen en zwaar dansen.

Ga voor het volledige programma, tijden en tickets naar de festivalsite movingfutures.nl.