Motus Mori in quarantaine

Katja’s bewegingsarchief in video’s

Sinds 2019 werkt choreografe Katja Heitmann aan een archief voor de ‘uitstervende menselijke beweging’: Motus Mori.

Eigenlijk zou Katja Heitmann met haar team deze week terugkomen uit Duitsland waar ze na twee weken bewegings-interviews de meerdaagse tentoonstelling ‘Motus Mori Düsseldorf’ in de grote zaal van tanzhaus nrw gepresenteerd zou hebben.

Helaas kon dat niet doorgaan.

Ondanks deze situatie heeft de choreografe besloten dat het bewegingsarchief in stand moet blijven. Juist in deze tijd van fysieke isolatie wil Katja doorgaan met het collecteren en archiveren van de menselijke beweging.

Nu, weliswaar in quarantaine, vanuit hun huizen in verschillende Europese landen en vanuit de DansBrabant-studio in Tilburg trainen de dansers hun techniek, interviewen en observeren zij mensen via video-conferencing en werken zij aan de kinetische portretten van de bewegingsdonateurs.

Er zijn inmiddels drie video’s gemaakt waarin Katja en haar dansers uitleggen hoe dit werkt. Bekijk deze en de komende video’s op de nieuwe website: http://www.motusmori.com.

De eerste drie video’s:


Motus Mori is in seizoen 2020-2021 hopelijk weer mee te maken in Düsseldorf (tanzhaus NRW) van 20 t/m 30 aug, in Tilburg (Theater De Nieuwe Vorst) van 17 okt t/m 8 nov en in Brugge (December dance) van 2 t/m 13 december.

De video’s zijn gemaakt door Katja Heitmann (choreograaf, concept), Sander van der Schaaf (concept, muziek, edit), Wies Berkhout (performance), Ornella Prieto (performance), Lea Christensen (performance) en Karolien Wauters (performance).

Katja Heitmann werkt in een meerjarig samenwerkingsverband met DansBrabant en wordt in dat kader ondersteund door het Fonds Podiumkunsten. Stichting This is not a show wordt ondersteund door de Gemeente Tilburg en de Provincie Noord-Brabant. Motus Mori Düsseldorf is een coproductie met tanzhaus NRW, ondersteund door het Bündnis Deutsche Productionhäuser en Ministerium für Kultur und Wissenschaft Nord-Rhein Westfalen. Het eerdere Museum Motus Mori in Maastricht werd ontwikkeld door Katja Heitmann / This is not a show in coproductie met Marres – huis voor de hedendaagse cultuur en DansBrabant.