Making Space Week 2019

Dans in de Piushaven

Liza Sulaiman & studenten, Spaceweek vorig jaar  © William van der Voort

De Making Space Week is een jaarlijks terugkerende onderzoeks-, inspiratie en ontmoetingsweek rondom dans in de publieke ruimte. Ieder jaar in oktober, vlak voor het echt nat en koud wordt, trekken choreografen en dansers één van de Tilburgse wijken in om te onderzoeken wat hun werk daar kan betekenen. Straten, pleintjes en parken worden hun werkterrein. Ze laten ons zien hoe we kijken naar onze omgeving en hoe we die ervaren.

Tussen 2006 en 2016 vond het project steeds in het stadscentrum plaats. De laatste jaren zien we vanuit de choreografen een groeiende behoefte aan contact, ontmoeting en het oprecht kunnen onderzoeken van de openbare ruimte. De snelheid en vluchtigheid van het centrum (b)lijkt daarin een barrière. Om het project door te kunnen ontwikkelen en mee te laten groeien met de tijdsgeest, is er de vorige twee jaren besloten om met het Making Space project in de Theresiawijk neer te strijken. Dit bleek een groot succes. Makers konden met hun dansers de tijd en ruimte innemen die ze nodig hadden om hun onderzoeksvragen uit te diepen en ook bleek dat er mooie ontmoetingen met de wijkbewoners en de wijk zelf ontstonden. Dit jaar werken de makers en dansers in de wijk Piushaven. De uitnodigende architectuur en het levendige karakter van de wijk beloven veel goeds.

Making Space zal in 2019 van 6 tot en met 11 oktober plaats vinden. Deelnemende makers zijn de ervaren choreografen duo’s van Vloeistof en The100Hands en drie choreografie studenten van de Fontys Dansacademie. De dansers zijn tweedejaars studenten van de Fontys Dansacademie. Al met al zullen er zo’n 40 mensen in de wijk neerstrijken om op verschillende plekken te werken.

Tijdens de week is publiek van harte welkom. Er is een vast presentatie moment op vrijdag 11 oktober om 14:30, maar publiek kan ieder moment van de week een kijkje gaan nemen als de choreografen aan het werk zijn. De locaties worden hier binnenkort online per maker.

Making Space is een project dat dansontwikkelaar DansBrabant samen met Fontys Dansacademie en Tilburg Dansstad organiseert.

Lees hier over alle makers, hun onderzoeksvragen en de locaties waar ze werken: