Making Space Week 2018

Dans in de openbare ruimte

BEKIJK HIER DE E-FLYER EN ZIE WELKE CHOREOGRAFEN EN STUDENTEN WAAR IN DE WIJK THERESIA AAN HET WERK ZIJN:

De Making Space Week – dit jaar van 1 t/m 5 oktober – is een jaarlijks terugkerende onderzoeks-, inspiratie en ontmoetingsweek rondom dans in de publieke ruimte. Ieder jaar in oktober, vlak voor het echt nat en koud wordt, trekken choreografen en dansers één van de Tilburgse wijken in om te onderzoeken wat hun werk daar kan betekenen. Straten, pleintjes en parken worden hun werkterrein. Ze laten ons zien hoe we kijken naar onze omgeving en hoe we die ervaren. Net als vorig jaar strijken ze dit jaar neer op het terrein achter het station en in de wijk Theresia.

Tussen 2006 en 2016 vond het project steeds in het stadscentrum plaats. De laatste jaren zien we vanuit de choreografen een groeiende behoefte aan contact, ontmoeting en het oprecht kunnen onderzoeken van de openbare ruimte. De snelheid en vluchtigheid van het centrum (b)lijkt daarin een barrière. Om het project door te kunnen ontwikkelen en mee te laten groeien met de tijdsgeest, is er vorig jaar besloten om met het Making Space project in de Theresiawijk neer te strijken. Dit bleek een groot succes. Makers konden met hun dansers de tijd en ruimte innemen die ze nodig hadden om hun onderzoeksvragen uit te diepen en ook bleek dat er mooie ontmoetingen met de wijkbewoners en de wijk zelf ontstonden.

Vanwege de geslaagde editie van vorig jaar, is er dit jaar besloten opnieuw met Making Space de Theresiawijk in te gaan. Het dagritme van de wijk, de bijzondere plekken en ook de ontmoetingen die afgelopen jaar plaats vonden waren doorslaggevend om opnieuw voor Theresia te kiezen. Making Space zal in 2018 van 1 tot en met 5 oktober plaats vinden. Deelnemende makers zijn de ervaren choreografen duo’s van Vloeistof en The100Hands, de jonge choreograaf Evangelos Biskas en twee choreografie studenten van de Fontys Dansacademie. De dansers zijn tweedejaars studenten van de Fontys Dansacademie. Al met al zullen er zo’n 40 mensen in de wijk neerstrijken om op verschillende plekken te werken.

Tijdens de week is publiek van harte welkom. Er zijn geen vaste presentatie momenten, maar publiek kan ieder moment van de week een kijkje gaan nemen als de choreografen aan het werk zijn. De locaties en de onderzoeksvragen van de choreografen worden begin september bekend gemaakt op de site van Tilburg Dansstad en DansBrabant.

Making Space is een project dat dansontwikkelaar DansBrabant samen met Fontys Dansacademie en Tilburg Dansstad organiseert.

De Making Space Week wordt voorafgegaan door 2 gratis toegankelijke presentatie-avonden:

woensdag 19 september 19.30-21.30
 – welke rol kies je als kunstenaar/choreograaf in de openbare ruimte – voor choreografen en dansers
Met introductie van het project, Nikita Maheshwary over haar praktijk als kunstenaar in de openbare ruimte, gesprek met Making Space choreografen, Nikita en gespreksleider en dialoog met zaal / dansstudenten

donderdag 20 september 19.30-21.30 – kennismaking van de wijk met Making Space en van Making Space met de wijk – voor choreografen en dansers 

Met introductie project + filmverslag van Making Space 2017, een wijkbewoner over de wijk, een specialist ruimtelijke ordening betrokken bij Theresia, een beeldend kunstenaar wonend in Theresia en de choreografen die vertellen over hun plannen, met vragen, opmerkingen, enz… uit de zaal en als uitsmijter korte film – dans in openbare ruimte