Maker van de Maand

Intuïtie, dierlijkheid en buitenleven

© DansBrabant, Renate Beense

De komende jaren rekt Jija Sohn in Lands of Concerts, een serie labs en residenties, het idee van performativiteit en performatieve ruimte op, samen met performance- en beeldend kunstenaar Andrea Folache, actrice/zangeres Lucy Wilke en kostuum en stage-designer Rosemary Allaert. Van 18 t/m 27 maart werkte Jija met haar team in de studio’s van DansBrabant. In april volgt een residentie bij Tanzhaus Zurich (CH) en in mei een residentie bij Theaterfestival Boulevard in ‘s-Hertogenbosch.

Als maker durft Jija te zoeken, te twijfelen, te worstelen, van koers te veranderen om uiteindelijk vierkant achter haar keuzes te staan. Vanuit artificiële stadse praktijken ontwikkelt ze een verlangen naar intuïtie, dierlijkheid en buitenleven. Vanuit de enorme concentratie waarmee kunstwerken tot stand komen, propageert ze de noodzaak om de oorsprong van creativiteit te zoeken en te delen met wie daar maar voor te porren is. En in een harde wereld van pantsers en buitenkant kan Jija niet anders dan koersen op een radicale intimiteit die raakt aan alles waar DansBrabant nieuwsgierig naar is.

Voorafgaand
Met Jija zijn we vanaf 2016 in gesprek en was er een eerste samenwerking in Moving Forward. In 2017 en 2018 volgde Jija op uitnodiging van Theaterfestival Boulevard en DansBrabant Performing Gender Dance Makes Differences, een Europees project rondom dans, gender en activisme. Vanaf najaar 2018 stroomt Jija in bij DansBrabant via PLAN Talentontwikkeling Brabant. Lees hier meer over Jija en de samenwerking met DansBrabant.