Lichaam, tijd, oneindigheid

DansBrabant Dansinstallatieprogramma

Let’s weave our findings together van Sandman/Sabine Molenaar © William van der Voort

Speciaal voor de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch brengt DansBrabant op één avond vrijdag 14 december drie performance-installaties bij elkaar: drie totaal verschillende en betoverende werelden waar je als bezoeker in en uit kunt stappen en waartussen je je eigen route kunt uitstippelen. Werk van drie bijzondere choreografen die het lichaam en de dans ieder op hun eigen manier een extra dimensie geven. In drie verschillende ruimtes, en in iedere ruimte de mogelijkheid om lekker te zitten, je onder te laten dompelen en het gevoel van tijd en ruimte voor even los te laten.

DansBrabant Dansinstallaties
Vrijdag 14 december
Verkadefabriek, ‘s-Hertogenbosch
20.15
Klik hier voor kaartjes

 

Sabine Molenaar-  Let’s weave our findings together
Met een uitgekiende danstaal en een zeldzaam soepel lichaam schept Sabine Molenaar werelden waarin alles aanhoudend transformeert en in elkaar overloopt. Trefzeker begeleidt ze haar publiek langs de intuïtieve logica van het dromen en ontgint ze het grensvlak tussen waan en werkelijkheid. \

In deze impro-installatie zet Sabine haar lichaam in als een organisch verwerkingssysteem voor woorden. Ieder woord wordt ontvangen en met een rituele concentratie verteerd. Zo verkent ze de rijkdom en persoonlijke inkleuring van abstracte begrippen als stilte, rust en evenwicht, maar ook die van angst, onzekerheid en twijfel. Met Sabines lichaam als kompas, overstijgen we samen de grenzen van onze gedachten. Of zoals Sabine het zelf zegt: Welcome inside my associative brain. I hear your input. You see my transformation?

Concept en dans: Sandman/Sabine Molenaar Producent: Sandman i.s.m. DansBrabant/Kosmonaut Production

Katja Heitmann – Pandora’s Dropbox
Een anti-tragedie voor perfecte wezens

Pandora’s DropBox is een museale ervaring in een contemplatieve ruimte gevuld met perfecte mensen. Een wereld waarin alle ellende is teruggeplaatst in de mythische doos van Pandora. De dansers bewegen langzaam en hyper gecontroleerd, continu op zoek naar de perfecte balans en harmonie. Kan een mens een perfect geconditioneerde machine worden? Pandora’s DropBox is een serene en catastrofale zoektocht naar de grenzen van de menselijke controle.

De Volkskrant, **** Mirjam van der Linden: “Snot, zweet en tranen zijn evenmin te choreograferen. Heitmanns robotmensen krijgen heel subtiel iets aandoenlijks, iets meelijwekkends. Die dubbelheid is veelzeggend en erg mooi. Hier dansen mensen gevangen in hun eigen lijf en ambities.”

Concept en choreografie: Katja Heitmann Concept en muziek: Sander van der Schaaf Dansers: Anna Zurkirchen, Wies Berkhout, Merle Schiebergen, Lorenzo Capodieci Kostuums: Annemarije van Harten Dramaturgie: Ingrid de Rond Co-productie: DansBrabant (NL), tanzhaus nrw (DE), SPRING (NL), STRP Biënnale (NL) Katja Heitmann wordt ondersteund door Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Tilburg

Inari Salmivaara – (SHIFT)
Of een dag op het strand – over een mogelijke lichtheid van bestaan, een reis, een moment en plaats waar de wereld stil en stilaan kan vertragen. In een meditatieve trip nodigt Inari ons uit de ballast van een overdaad aan beelden en berichtgeving over boord te zetten. Haar bewegingen zijn gearticuleerd en vloeiend tegelijk, haar lichaam een precisie-instrument. Geheimzinnig en eindeloos is de zee. Kijken, nog eens kijken en alles om je heen vergeten. Lukt het om voor even te ontsnappen aan alledaagse beslommeringen en te glimlachen om de knipoog waarmee de componist dit werk heeft aangevoeld? De in Parijs wonende Finse choreografe Inari Salmivaara werkt samen met kunstenaars uit verschillende disciplines. Haar heldere bewegingstaal zet ze in een omgeving van beeld, geluid en tekst.

Concept, choreografie en dans: Inari Salmivaara | Foto: Maxime Bersweiler  | soundscape: Viljam Nybacka | kostuum: Anna Ruohonen | dramaturgie: Hans Tuerlings Producent DansBrabant i.s.m. AIS