Katja Heitmanns Laboratorium Motus Mori

Preserving humanity

© Hanneke Wetzer

Een tiendaags laboratorium ter preservatie van de menselijke beweging. De Duitse choreografe Katja Heitmann is gefascineerd door de hedendaagse controlemaatschappij, met name vooral het efficiëntie-denken dat zich momenteel overal manifesteert. De voortschrijdende technologie stelt de mens in staat haar leefwereld verregaand te ‘optimaliseren’. Misschien veroorzaakt de mens zelfs de volgende stap in haar eigen evolutie…

Wat zouden de gevolgen hiervan kunnen zijn? Katja denkt dat door deze optimalisatie bepaalde bewegingen ‘met uitsterven bedreigd’ worden. Bewegingen die onbewust of niet efficiënt zijn zullen langzaam maar zeker verdwijnen. Maar wat betekent dat voor het menszijn? Wat zijn de bewegingen die de mens tot mens maken?

In een speciaal voor STRP Biënnale opgezet bewegingslaboratorium gaan Katja en haar 5 dansers de motoriek van de menselijkheid onderzoeken. Als bezoeker wordt u uitgenodigd om vanuit uw persoonlijke fysieke expertise beweging voor dit onderzoek te ‘doneren’. Live en in realtime worden deze ‘case-studies’ door Katja’s dansers geanalyseerd, abstraheert en omgezet in ‘bewegingssculpturen’.

Zo ontstaat een choreografie voor het sleutelbeen, een dans van navel, buikvet en ribbenkast, de anatomie van een zucht… De dansers zoomen in op onbewuste, schijnbaar simpele bewegingen en ontrafelen die in anatomische patronen en compliceerde structuren. Misschien komt in deze microscopische zoektocht van spieren, gewrichten en huid de complexiteit van het menszijn tevoorschijn? Kan men zo de menselijke motoriek bewaren?

Tijdens STRP Biennale is het bewegingslaboratorium iedere dag geopend. Iedere expositiedag bestaat uit verschillende sessies die u onafhankelijk van elkaar kunt meemaken.