In residentie

Spitfire Company

20161129_9445

Het Tsjechische gezelschap Spitfire komt in februari van het nieuwe jaar naar Tilburg om de voorstelling Constellations II af te monteren en voor de eerste keer te delen met een publiek. Unieke kans om dit werk in Nederland te zien.

In zijn serie Constellations toont Petr Bohac ons patronen in de chaos. Met dit keer als vertrekpunt de intrinsieke dwang – obsessies, verlangens en inspiratie – van de kunstenaar om iets tot stand te brengen. Door pogen, falen en opnieuw proberen iets nieuws ontdekken zodat er tegen beter weten in beweging blijft naar de toekomst.

Constellations II ontstaat in samenwerking met beeldend kunstenaar Takao Kanemachio, componist Michael Nejtek en de dansers van Spitifre Company. Al deze mensen betreden het podium met als doel zichzelf te overtreffen. Op basis van Bachs (onvolledige) ‘Arts of Fugue’ gaan ze de uitdaging aan om een perfecte ‘fuga’ te creëren. En ook zij weten dat wie hoog grijpt diep kan vallen. Constellations II volgt op Constellations I, een samenwerking met BERG Orchestra.

In 2016 zag Heleen Volman, artistiek leider van DansBrabant, Peter Bohac, de artistiek leider van het Tsjechische gezelschap Spitfire aan het werk in de studio. Het gemak waarmee hij middels beweging uiteenlopende sferen neerzette, trof haar. De vraag om een residentie bij DansBrabant was dan ook snel beantwoord.

De residentie en presentatie op 27 februari in De NWE Vorst, Tilburg worden mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van het Ministerie voor Cultuur Tsjechië, Afdeling Internationale Relaties en de stad Praag.