In residentie

Elisabeth Borgermans

Studiopresentatie op donderdag 25 april, 19uur, DansBrabantDepenDance, Goudenregenstraat 15-07, Tilburg, gratis toegang

In haar werk onderzoekt Elisabeth Borgermans de verschillende krachten aanwezig in het dansende lichaam in choreografie als een beweging in tijd en ruimte. Vanuit de beleving van en omgang met haar eigen lichaam ontwikkelde zij een affiniteit met vakmanschap: een manier van zijn en dans maken die de nadruk legt op de integriteit van het lichaam en het luisteren naar wat het materiaal vertelt en nodig heeft. Binnen deze manier van werken staan traagheid en het streven naar samenhang en kwaliteit (het beantwoorden aan een vooraf gegeven standaard) voorop.

Tijdens haar residentie bij DansBrabant stelt zij zichzelf een nieuwe dramaturgische vraag: Wat als ik het verlangen naar eenheid en harmonie in de uit te voeren score loslaat? Wat als ik eerbied voor integriteit en zuiverheid opschort? In dat licht gaat zij aan de slag met muziek van Gustav Mahler, een componist die de klassieke vorm van de symfonie eerbiedigde en handhaafde maar vulgaire invloeden en ironie toeliet, en een aangehouden spanning niet afloste met de gebruikelijke ontspanning maar voor een gewelddadige doorbraak, een bruuske omwenteling koos. Mahlers muziek is in die zin zelfbewust en biedt weerstand aan het verlangen naar esthetische zuiverheid.

Elisabeth verzamelt continu invloeden die ze in haar choreografie laat doorwerken in een belichaamde mix van dans, romantische poëzie, hedendaagse metal en Mahler. Zo komt zij, tegen haar eigen streven naar eenheid in, tot een gedanste score die onaf probeert te zijn, steeds hongerig naar externe perspectieven en stimulatie, en speelt met de spanning tussen het verlangen naar orde en de weerstand biedende krachten van de zelfbewuste ironie, de doorbraak en de misselijkmakende onzuiverheid.

Voor dit project had zij residenties bij P.A.R.T.S/Rosas Summerstudios (BE), Vormingscentrum Destelheide (BE), Companhia Instável (PT), Teatro Rivoli (PT) en DansBrabant (NL).