Slippery slopes for golden heels

Première Hilde Elbers

 © Paul van Weert

© Paul van Weert

10 (première),11 & 12 augustus te zien op Theaterfestival Boulevard, 2x per dag.

Talloze componisten – van Pergolesi en Scarlatti tot Schubert en Dvořák – verklankten het dertiende-eeuwse gedicht over Maria die treurt om haar gekruisigde zoon die voor de zonden der mensheid sterft. In totaal zijn er zo’n 250 Stabat Maters gecomponeerd die sterk in karakter uiteenlopen.

Niet alleen muziek kan troost bieden, bewijst het internationale dansproject Stabat Mater. In 2016 nodigde het Italiaanse festival Bassano del Grappa vrouwelijke choreografen uit om een Stabat Mater voor kerken te creëren.

Tijdens Boulevard zijn drie dansstukken in Bossche kerken en kapellen te zien: twee uit Bassano 2016, waaronder Icône Pop van Mélanie Demers [Montréal, 1974], Yoko Higashino [Sakurai, 1972], en een nieuw deel van choreografe Hilde Elbers [Venray, 1979].

De Stabat Mater tekst  zette Hilde Elbers aan het concept van erfzonde nog eens nader en kritisch te bekijken. De oorspronkelijke boodschap is ondubbelzinnig: om terug te kunnen komen in de Tuin moeten we onszelf verlossen.

In Slippery slopes for golden heels zegt Hilde een krachtig nee tegen die oorspronkelijke gedachte van schuld. Nee tegen de eeuwige bewijsdrang die eruit voortkomt en de dwingende gedachten waar we onszelf slaaf van hebben gemaakt. In een even ritualistisch als aards duet herwinnen twee danseressen hun plek, hun recht om er gewoon te zijn: sensueel maar zonder blaam, wreed en zacht tegelijkertijd. Versteende lagen pellen zij af als oude huid die van ze afvalt, knellende kostuums en oude gewoontes rukken ze los. Hoezo boetedoening? Wat overblijft is de vreugde om vertrouwen en onbevangen vrouwelijkheid.

Credits
Choreografie: Hilde Elbers
Dans: Hilde Elbers & Judit Ruiz Onandi
Geluid: Natasja Giebels
Dramaturgie: Anne Marije van den Bersselaar
Productie: DansBrabant, Theaterfestival Boulevard & B-Motion Festival – Bassano del Grappa

10, 11 & 12 augustus om 17 uur en 20u30 te zien in het Josephkwartier, ‘s-Hertogenbosch. Vervolgens van 24 t/m 26 augustus te zien op het B-Motion Festival in Bassano del Grappa (IT).