ALPHA

De nieuwe wildernis

© Sanne Willemsen

© Sanne Willemsen

Vijf mannen en een vrouwelijke sopraan leveren een explosieve mix van dans, acrobatiek en klassieke zang. In ALPHA – de nieuwe wildernis plaatst choreograaf Pia Meuthen de lichaamstaal van managers onder een vergrootglas. Scherp observerend en met bevrijdende ironie legt de voorstelling de honger naar macht bloot.

Sinds het begin van de financiële crisis weten we hoeveel invloed het gedrag van bankiers, bestuurders en andere topmannen op ons dagelijks leven heeft. In ALPHA – de nieuwe wildernis onderzoekt Pia Meuthen de omgangsvormen binnen het ‘old boys network’ en trekt ze trefzeker een parallel met de wereld van de mensapen. Zonder te moraliseren laat ze in deze voorstelling zien hoe dun de laag beschaving soms kan zijn. In ALPHA – de nieuwe wildernis sluipt de actualiteit binnen.

Panama Pictures geeft met ALPHA – de nieuwe wildernis de dansvloer vrij voor de mannen. Drie dansers en twee Chinese pole acrobaten wervelen over het decor, klimmen op palen, glijden ervan af en balanceren op elkaar. De grens tussen mensen en dier vervaagt. Kijk je naar een verhitte discussie tussen topmanagers of naar een stel ruziënde apen? En wat schuilt er eigenlijk achter het verlangen naar macht?

Pia Meuthen en haar artistieke team lieten zich voor ALPHA – de nieuwe wildernis onder andere inspireren door de achtergronden van de bankencrisis, analyses van het gedrag van mannen in topfuncties en het werk van de wereldberoemde primatoloog Frans de Waal. Het componistenduo Strijbos & Van Rijswijk schrijft speciaal voor deze voorstelling een nieuwe compositie die live gezongen wordt door sopraan Linde Schinkel.

Credits
Choreografie: Pia Meuthen
Dans en acrobatiek: Francesco Barba, Tobias Spori, Miguel Fiol Duran, Gabriele Manca, Fabian Krestel
Zang: Linde Schinkel
Muziekcompositie: Jeroen Strijbos & Rob van Rijswijk
Decorontwerp: Katleen Vinck
Kostuumontwerp: Sanne Reichert
Lichtontwerp: Edwin van Steenbergen
Dramaturgie: Angelique Willkie
Choreografische assistentie en training: Miquel de Jong

ALPHA – de nieuwe wildernis is een productie van Panama Pictures in coproductie met DansBrabant en Strijbos & van Rijswijk