THE SOLDIER

Eerste set ultrashorts in het project STEREOTYPES

© Martin Kers

27 maart 2021, Cinedans Fest, online

Eerder te zien:
5 november 2019 op November Music, ‘s-Hertogenbosch.
23 januari 2020 te zien tijdens DansBrabant presenteert: De Man in Dans, Pand-P, Eindhoven.


The Soldier bestaat uit 5 ultrakorte films; moderne, cartooneske impressies van het stereotype van een soldaat. Een G.I. Joe bewegend voor duidelijk zichtbare green screens met de achtergrond als ruimte voor zijn ervaring. Zwart-wit kiekjes van zijn onderbewuste. Een navigatiesysteem door interieurs van gangen, hotelkamers, een geanimeerd personage dat dichterbij komt.

Deze soldaat breekt door de 4e wand en begint tegen je te praten. In een spel met afstand en nabijheid, schakelend tussen mededogen en vervreemding, tussen komedie en tragedie. In een mix van fotografische afbeeldingen van ansichtkaarten uit typische oorlogsfilms uit de 20e eeuw: de soldaat op de brug met een sigaret in zijn mond.

The Soldier is gemaakt door filmmaker Martin Kers, regisseur/ choreograaf Kristel van Issum en de Vlaamse componist Han Stubbe (bekend van de Antwerpse band DAAU). De Amerikaanse danser en choreograaf Johnny Lloyd speelt de titelheld. Ze onderzoeken gezamenlijk de werkelijkheid in games, ansichtkaarten, filmtrailers en commercials. Ze verkennen deze diepere uitsparing, de vermenging van verschillende realiteiten, terwijl deze soldaat een survival-modus oefent door middel van computerspelletjes.

De ultrashorts zijn ontworpen als installatie met meerdere schermen en worden nu filmisch gepresenteerd tijdens Cinedans Fest 2021. The Soldier is de eerste set in de Stereotypes-serie: zes sets experimentele films met telkens een nieuwe hoofdrolspeler. Stereotypen zoals ‘the agent’ en ‘the suburban housewife’. Ontmoetingen met één personage met elk een achtergrondverhaal dat in al zijn clichés vertrouwd en uitvergroot lijkt. The Soldier fungeert als pionier. De kunstenaars willen de mechanismen van populaire media onderzoeken en op eigen wijze ontleden. September ’21 begint het team met het maken van ‘the refuge’ met danser/performer Blenard Azizaj.

Over het team
Twintig jaar lang gaf Kristel van Issum haar werk vorm als choreografe bij het fameuze Tilburgse collectief T.r.a.s.h. waar ze naast talloze voorstellingen ook films maakte. Kristel is geïnteresseerd in ingesleten rolmodellen, in het fuseren van niet verenigbare identiteiten. In haar werk vergroot ze dagelijkse handelingen uit en onderzoekt ze hoe de mens in de hedendaagse beeldcultuur wordt afgebeeld. Haar belangrijkste focus is het lichaam, en hoe ons lichaam als het ware fungeert als een soort tussenpersoon in de buitenwereld, een portaal is naar ons ‘zelf’. Vanaf 2018 werkt ze aan de Document Series, een meerjarig project waarin ze in verschillende modules vormen en betekenissen blootlegt door aanknopingspunten te vinden in eerder werk. Ze beweegt zich steeds meer richting multimedia en beeldend werk. Kristel van Issum werkt in een meerjarig samenwerkingsverband met DansBrabant.

Martin Kers is werkzaam op het gebied van animatie en film. Hij creëerde meerdere korte films in samenwerking met Van Issum en T.r.a.s.h. Deze films werden wereldwijd vertoond. Han Stubbe is  muzikant, componist, oprichter en klarinettist van het Antwerpse ensemble DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung). Daarnaast werkt hij als componist voor tal van theater- en dansvoorstellingen (Toneelhuis, KC Nona, C-Mine, Intro In Situ, WC Zuiderpershuis, T.r.a.s.h.).