Circles of Women Holding Hands

© DansBrabant, Renate Beense

 

Gefascineerd door de hedendaagse revival van het kringgesprek zet Kristel van Issum in haar project Circles of Women Holding Hands vrouwen en hun verhalen in de schijnwerpers. Tijdens Theaterfestival Boulevard 2019 nodigt zij drie keer tien vrouwen uit om samen met haar een cirkel te vormen en in gesprek te gaan. Er wordt gesproken over de tijdgeest, hypes, trends, overleven en vrouwelijke solidariteit. De films van T.r.a.s.h. bieden een eerste aanleiding voor gesprek. Hoe kwetsbaar durven we te zijn bij onbekenden? Hoe vinden we herkenning bij elkaar? Een zoektocht naar de kracht van delen, verbinden en vrouwelijke energie. Ontmoeting, samenzijn en in gelijkheid de conversatie aangaan.

De woorden, zinnen, toevallige interactie en lichaamstaal die Kristel tijdens de gesprekken ophaalt, worden uiteindelijk uitgewerkt tot een script. Het eindresultaat zal op Theaterfestival Boulevard 2020 in première gaan als een tot in detail geregisseerde dynamische bewegings-installatie met tien actrices en een audio-compositie.

Kristel: “Mimiek, lichamelijke reacties in het luisteren, spreken, daar zoom ik op in. Je luistert naar een ander en tegelijkertijd heb je enorm veel gedachten als mens. Deze spreek je soms wel, soms niet uit. Soms spreken we zonder woorden, dat gaat over gebaren, lichaamshouding. Hoe kun je die gebaren, mimiek, expressie uitvergroten. Wat vertellen ze?”

Met ‘Circles’ onderstreept Kristel een tendens in de kunsten. Niet een kunstwerk waarop ze in haar eentje zit te broeden, maar een poging tot ego-loze deelbaarheid waarin ze, verbonden met anderen, zoekt naar verwantschap en tegenstellingen.

Twintig jaar lang gaf Kristel van Issum haar werk vorm als choreografe bij het fameuze Tilburgse collectief T.r.a.s.h. waar ze naast talloze voorstellingen ook films maakte. Kristel is geïnteresseerd in ingesleten rolmodellen, in het fuseren van niet verenigbare identiteiten. In haar werk vergroot ze dagelijkse handelingen uit en onderzoekt ze hoe de mens in de hedendaagse beeldcultuur wordt afgebeeld. Haar belangrijkste focus is het lichaam, en hoe ons lichaam als het ware fungeert als een soort tussenpersoon in de buitenwereld, een portaal is naar ons ‘zelf’. Vanaf 2018 werkt ze aan de Document Series, een meerjarig project waarin ze in verschillende modules vormen en betekenissen blootlegt door aanknopingspunten te vinden in eerder werk. Ze beweegt zich steeds meer richting multimedia en beeldend werk.

Atelier op Theaterfestival Boulevard, 9 t/m 11 augustus 2019, ‘s-Hertogenbosch.