#Catalog of Shadows I

© Martin Kers

Choreografe Kristel van Issum definieert de vaak als verlicht afgebeelde moeder Maria in termen van donkerte en brengt haar zo terug tot aardse proporties. Associaties rondom verdriet en het grote lijden, de eeuwenlange beteugeling van vrouwelijke energie en vooral ook de eenzaamheid van de moeder, inspireerden haar tot een serie van zeven filmportretten op doek.

Samen met cineast Martin Kers neemt Van Issum ons mee in een minutieus observeren. In #Catalog of Shadows zetten zij film in als fotografisch middel en laten levensgrote foto’s tot leven komen. Muziek en omgevingsgeluid gemaakt door componist Han Stubbe (bekend van de Vlaamse band DAAU) vormen daarin akkoorden en vervagen weer als schuim, nevel of damp. Soms duikt een moederlijke schreeuw op – een jammerklacht, stukgeslagen op de rotsen. De Zweedse actrice en danseres Ulrika Kinn Svensson geeft uitdrukking aan de verschillende karakters, met beweging in het minimale.

Zij is eén vrouw, zeven archetypes. Elk met haar eigen motivatie en motieven. Zij is liefde, maar even zo zeer ook woede, wantrouwen, angst, minachting, trots, verzet en onmacht. Maskerade en ontmanteling. Ze is het allemaal. Zevenmaal een portret van de vrouwelijke schaduwzijde. Zeven stemmen: één akkoord. Over oude wonden en trauma’s die nooit verwerkt zijn. Over emoties en gedachten die we liever niet met elkaar delen. Over afweermechanismen en strategieën van afstandelijkheid en ontkenning. En over de misvattingen die die ontkenning in het dagelijks leven teweeg brengt.

Van Issum is geïnteresseerd in ingesleten rolmodellen, in het fuseren van niet verenigbare identiteiten. Ze richt zich met name op de vele rollen die we op ons nemen en de fysieke extensies die we daarvoor gebruiken. In haar werk vraagt ze zich af op welke manieren de buitenwereld ons innerlijke wezen beïnvloedt en op welke manier ons lichaam de buitenwereld bereikt. Dit kader dwingt om na te denken over identiteit. Haar idee is dat identiteit een fictie is, een illusie. In onze hedendaagse samenleving kunnen we iedere identiteit aannemen die we willen. Ook die van De Moeder…

Bij het fameuze Tilburgse collectief T.r.a.s.h. gaf de choreografe haar werk twintig jaar lang vorm, waar ze naast talloze voorstellingen ook samen met Martin Kers meerdere films maakte. De Zweedse actrice en danseres Ulrika Kinn Svensson schitterde in het werk van T.r.a.s.h. alsook in dat van  gezelschappen Liquid Loft en Eastman (Sidi Larbi Cherkaoui). Binnenkort start het team ook de serie Stereotypes, een reeks korte dansfilms. Vanuit haar voorliefde voor iconische beelden is Van Issum zich steeds meer gaan toeleggen op beeldend werk. De choreografie beperkt zich niet tot het lichaam, in alles herken je de choreografische klik: in ritme, dynamiek, in hoe de omgeving bewogen wordt en de personages reliëf krijgen. De choreografie dringt door in beeldend werk.

#Catalog of Shadows is onderdeel van het Stabat Mater project en gaat in première in de zomer van 2018 tijdens Theaterfestival Boulevard, ‘s-Hertogenbosch.

concept, regie en choreografie:  Kristel van Issum
gecreëerd met en uitgevoerd door:  Ulrika Kinn Svensson
vormgeving (art direction):  Kristel van Issum en Martin Kers
tekst:  Kristel van Issum en Ulrika Kinn Svensson
muziekcompostitie en soundtrack:  Han Stubbe
camera, montage, post-production en animatie:  Martin Kers
kostuumontwerp:  Kristel van Issum en Ulrika Kinn Svensson
productie: DansBrabant en Theaterfestival Boulevard
met dank aan: Theaters Tilburg

Speellijst
8 t/m 10 augustus 2018 – Stabat Mater route, Theaterfestival Boulevard 2018, ‘s-Hertogenbosch
18 t/m 26 januari 2019 – St. Gertrud, tanz.tausch, Keulen, Duitsland