The Dog Days Are Over

The dog days are over is sinds I can ride a horse whilst juggling so marry me Jan Martens’ eerste werk met een grotere groep dansers. Vorig seizoen creëerde hij het korte werk Pretty Perfect in opdracht van Dansateliers voor de dansers van Conny Janssen Danst. Het was een kort werk voor zes dansers dat volledig werd opgebouwd vanuit één fysieke handeling: de sprong. Dit vooronderzoek wordt komend seizoen de basis voor een avondvullend werk met zes nieuwe dansers.

Vertrekpunt is het werk en een quote van de Amerikaanse fotograaf Philippe Halsman die in 1958 het volgende zei: “When you ask a person to jump, his attention is mostly directed toward the act of jumping and the mask falls so that the real person appears.”

The dog days are over is een werk dat tracht de mens achter de danser weer te geven. Om dat te bereiken wordt gekozen voor een zeer complexe, mathematische, dynamische en vermoeiende choreografie die grotendeels unisono verloopt.

De moeilijkheidsgraad van de choreografie is zo hoog, dat de dansers niet anders dan in de fout kunnen gaan. Het is een uitputtingsslag waarin de danser wordt opgevoerd als een ijdel en puur uitvoerend wezen, strevend naar perfectie.

The dog days are over gaat over proberen de dingen goed te doen. Over in de fout gaan. En over dat dan het masker valt.

The dog days are over gaat op 20 maart 2014 in première in Frascati, Amsterdam. Een preview is op 12 maart te zien in Theater De NWE Vorst, Tilburg.

Credits
Door: Jan Martens
Met: Cherish Menzo, Piet Defrancq, Julien Josse, Laura Vanborm, Naomi Gibson, Nelle Hens, Steven Michel and Kimmy Ligtvoet
Understudies: Morgane Ribbens, Ilse Ghekiere, Victor Dumont , Connor Schumacher
Lichtontwerp: Jan Fedinger
Dramaturgie: Renée Copraij
Techniek: Michel Spang
Productie: JAN&ICKamsterdam
Coproductie: Frascati Producties, SPRING performing arts festival, DansBrabant, La Briqueterie CDC du Val-de-Marne, tanzhaus nrw & TAKT Dommelhof
Met steun van: Workspace Brussels and wp zimmer
Tourperiode: starting from April 2014.
Internationale verkoop: Line Rousseau, apropic.com
Financiële steun van: de Vlaamse overheid en Fonds Podiumkunsten NL
Dank aan: Dansateliers & Conny Janssen Danst
Beeld door: Studio Rios Zertuche