Performing Gender

Dancing in your shoes

Dancing In Your Shoes

Dancing In Your Shoes is de derde editie van het Europese project Performing Gender. Met 11 partners uit 9 Europese landen werken we in ‘22/’23 samen, om de band tussen de culturele dansprofessionals en hun lokale gemeenschappen te ontwikkelen en te verstevigen. Iedere stad bouwt aan een eigen community, waarbij vragen rondom gender het centrale thema zijn. Doel is versterking van de identiteit van de deelnemers en bevordering van de onderlinge saamhorigheid. Uitwisseling tussen de verschillende communities is onderdeel van het grotere project.

Vanuit Nederland trekt DansBrabant voor DIYS op met Theaterfestival Boulevard, die vanuit Den Bosch werkt met een eigen community.

Daarnaast wordt gewerkt met: Gender Bender Festival en Il Cassero LGBTI Center en Alma Mater University of Bologna [IT], City of Women [SL], Paso a 2 [ES], Yorkshire Dance en British Council [GB], KLAP Maison pour la Danse [FR], SÍN Cultural Center [HU], Norrlandsoperan [SW].

Naast deze actieve danshuizen en festivals zijn The British Council en de Universiteit van Bologna belangrijke partners.

Community Tilburg

Sinds januari ’22 werkt DansBrabant, in samenwerking met performer en choreograaf Nikita Maheshwary, aan een community van Tilburgse vrouwen, divers wat betreft maatschappelijke en culturele achtergrond en afkomstig uit verschillende wijken in de stad.  Nikita, afkomstig uit New Delhi en afgestudeerd aan de master Performing in Public Space van Fontys, werkt en woont sinds 2017 in Tilburg. Met de wens andere vrouwen te ontmoeten en samen de stad te verkennen, initieerde ze samen met DansBrabant 1-op-1 wandelingen door verschillende buurten, waarbij de schoenmaat van Nikita Maheshwary het vertrekpunt was.  Deze ontmoetingen vormden startschot voor de vorming van de community.

Een gemeenschap van vrouwen uit Tilburg – van noord tot zuid, oost tot west. De één geboren en getogen in Tilburg, de ander nieuw in de stad.  Iedere vrijdagochtend komt de groep met een vaste kern van zo’n 10 vrouwen bijeen in de studio van DansBrabant voor een bewegingssessie. Leidende thema’s zijn gender en empowerment. Samen met Nikita wordt de thematiek verkend aan de hand van dans, beweging en persoonlijke verhalen. Kennis wordt uitgediept, betrokkenheid bij het onderwerp én bij elkaar wordt vergroot. De sessies worden altijd afgesloten met een gezamenlijke lunch.

Afgelopen winter bezochten twee gastchoreografen Tilburg en Den Bosch om workshops te geven aan beide groepen. Zo kwam de Spaanse danser, choreograaf en dansdocent Javier Vaquero langs. Hij is zeer betrokken bij LBHTIQ+ activisme, met een speciale focus op de relatie tussen lichaam en performativiteit. Ook de Sloveense choreograaf Vita Osojnik werkte samen met de groepen. Bewustwording was een belangrijk ingrediënt: bewustzijn van jezelf, van elkaar en van de ruimte. De deelnemers van beide groepen gaven aan dat de workshops veel energie hebben losgemaakt. Saskia de Haas schreef een verslag van de bijeenkomsten met Javier Vaquero en Vita Osojnik.

 

Naast Nikita als choreografe is Lotte van Oudheusden nauw betrokken bij het proces – op coördinerend, productioneel en artistiek vlak. Lotte is Tilburgse maker, afgestudeerd aan de opleiding Docent Theater van Fontys.  Naast de bewegingssessies bezoekt de groep samen voorstellingen en exposities die in het verlengde liggen van de onderwerpen waarmee ze bezig zijn.

Performing Gender wordt door alle communities afgesloten met een productie. Tijdens Festival Boulevard in Den Bosch vindt een afsluitende bijeenkomst plaats, waar de verschillende communities elkaar ontmoeten en elkaar hun werk tonen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met de productie een stad van een van de andere Europese partners te bezoeken en zo het werk ook in het buitenland te tonen.

De productie van de Tilburgse Community: Residu(e), what we leave behind…

Vanaf juli ’23 werkt de Tilburgse vrouwen-community toe naar de ontwikkeling van een productie: Residu(e), what we leave behind… Gebaseerd op persoonlijke verhalen en herinneringen die voortgekomen uit de ervaringen en ontmoetingen van het afgelopen jaar, wordt materiaal ontwikkeld.

Toen de groep elkaar leerde kennen stond vooral de vraag ‘waar komen we vandaan’ centraal en kwamen thema’s als zorgzaamheid, vrouw-zijn, vrijheid en beperking aan bod. Nu de groep meer een gemeenschap is geworden, is het gesprek verschoven naar ‘waar gaan we (samen) naar toe’ en ‘wat willen we achterlaten’.

Residu(e) wordt een poëtische droom over een gezamenlijke en veelkleurige toekomst. De bonte verzameling aan verhalen wordt verweven met scenes over kleine triomfantelijke acties. Een mix van beweging, spoken word en multimedia.

Afgelopen september trad de community eenmalig op tijdens KOMMA in PARK. Toen al vormden textiel en weven choreografisch uitgangspunt. Residu(e) behoudt dit vertrekpunt – als uitgangspunt voor de vormgeving én voor de choreografie.

 

Medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie.
Meer info: Performing Gender