Dans & Durf – Ontmoeting 4

Kijken waar je op aangaat

‘Dat vergeten we de hele tijd. Schrijven is soms ook gewoon wachten. Een rondje lopen. En pas weer beginnen als je denkt: “Hee, dat is een goed idee.”

Maker van de Maand

Intuïtie, dierlijkheid en buitenleven

Vanaf dit voorjaar rekt Jija Sohn in Lands of Concerts, een serie labs en residenties, het idee van performativiteit en performatieve ruimte op.

Moving Forward residentie

Andreas Hannes

Het Moving Forward traject biedt één net afgestudeerde, talentvolle choreograaf de unieke kans zich gedurende een jaar te ontwikkelen. In zijn residentie onderzoekt Andreas Hannes het huppelen binnen een oneindige ruimte.

Interview Poor Boy

Film met dans van Brabantse bodem

Waar: Tilburg, Theater De Nieuwe Vorst, Rode Salon Wanneer: vrijdag 10 mei 2019 Tijd: 19:00-20:00 Onderdeel van Moving Futures Festival Tilburg, ticket voor het hele avondprogramma kost 17,-  Op vrijdag 10 mei aanstaande zijn filmregisseur Ramón Gieling en choreograaf Pim Veulings te gast bij Moving Futures in de Talent Talks van Pop Up Cinema. Aan […]

Moving Futures moves Tilburg

9 t/m 11 mei

DansBrabant vult het festivalprogramma van spannende voorstellingen aan met al even spannende installaties, een testsessie/talkshow en essays-met-kloten. Southern hospitality!

Opening Futures

Verleidelijke opening MF Tilburg!

Hedendaagse dans, electro en woorden smelten samen op het ritme van popmuziek tot een concert waarin Eulàlia Bergadà alle aanwezigen uitgenodigd deel te nemen aan de start van Moving Futures Tilburg. 

Fallen beauties

Dans&Durf – Essay

Lees hier de tekst van acteur en theatermaker Annemieke Ros over onhandige moeders, theaterbezoekers met pluchen knuffels en de evolutie van een danslichaam.

Twee jaar Performing Gender

Terugblik

Choreografen wisten met het lichaam als uitgangspunt en richtingaanwijzer vastgeroeste hiërarchieën weg te laten vallen en eigenzinnige individuen tot een groep te smeden.

In residentie

Elisabeth Borgermans

‘Wat als ik het verlangen naar eenheid en harmonie in de uit te voeren score loslaat? Wat als ik eerbied voor integriteit en zuiverheid opschort?’

GRIP 3-daagse

Jan Martens & co in De Nieuwe Vorst

Choreograaf Jan Martens maakt op uitnodiging van De Nieuwe Vorst, DansBrabant & Tilburg Dansstad drie dagen lang de dienst uit in Tilburg.

Dans & Durf – Ontmoeting 3

Ironische distantie

Master Anna van der Kruis over de derde les. ‘Intieme ontboezemingen, net als het grote filosofische wat-dan-wel: daar mag je me voor wakker maken.’

Ik ben mijn lichaam

Fotoverslag ICW 2019

Bekijk hier een selectie foto’s van (copyright) William van der Voort van de ‘sharings’/openbare presentatie door de 15 deelnemende choreografen van de afgelopen International Choreographers Week.

Moving Futures terug in Breda

5 & 6 april

In de twee voorstellingen op vrijdag staan spannende samenwerkingen tussen muziek en dans centraal. Op zaterdag volgt een knap ontroerend duet op een even subtiel als droogkomisch stuk.

DansBrabant presenteert

Ik ben mijn lichaam

Programma van voorstellingen, lezingen en gesprekken rondom lichamelijkheid en belichaming als onderdeel van de 9e International Choreographers Week waarbij publiek van harte uitgenodigd is.

Dans & Durf – Ontmoeting 2

Het is niet alles goud wat er blinkt

Master Anna van der Kruis over de tweede les. ‘We merken wie ervaring heeft als eindredacteur en tot op de komma voorbereid is. Wie snel denkt en snel spreekt. En wie steeds minder hoorbaar wordt.’

Een poging iets over twee dansvoorstellingen te schrijven

Dans & Durf – Essay over MF Arnhem

‘Het was knap hoe Die Verwandlung mij tegelijk visueel prikkelde en auditief kwelde. Zoals je ’s avonds bij een kampvuur intens kunt staren naar vlammen, zo kon ik niet wegkijken van het gefonkel.’

Dans & Durf – De Festivaleditie

De eerste ontmoeting

Anna van der Kruis, master van de schrijfcursus Dans & Durf, over de eerste les tijdens Moving Futures Arnhem en elkaar ontmoeten door te schrijven.

Moving Futures 2019

Over editie Maastricht

Op vrijdag 15 feb staan in Maastricht spannende samenwerkingen tussen muziek en dans centraal. Op zaterdag wordt het even zinderend als twee choreografen aan de haal gaan met God en evolutie.

Hilde Elbers & Heather Ware

Twee solo’s rondom risico en veiligheid

Op 30 januari try-out bij Podium Bloos, 31 januari première bij Chassé Theater, Breda. Vervolgens te zien op CaDance, Den Haag en mee met Moving Futures Festival.

Katja Heitmanns Laboratorium Motus Mori

Preserving humanity

Een tiendaags laboratorium ter preservatie van de menselijke beweging. Dit voorjaar te zien op STRP Art & Technology Festival, Eindhoven. Op 31 januari is een preview te zien.

Schrijfcursus Dans&Durf

Moving Futures Festival Editie!

Domein voor Kunstkritiek en DansBrabant organiseren voor de tweede keer de vernieuwende masterclass Dans&Durf. Volg de cursus en de essays via ons blog en Moving Futures.

Lichaam, tijd, oneindigheid

DansBrabant Dansinstallatieprogramma

Speciaal installatieprogramma op 14 dec. voor de Verkadefabriek. Drie meditatieve trips om het weekend mee in te gaan. Met werk van Katja Heitmann, Inari Salmivaara en Sabine Molenaar.

Mens

Essay over Performing Gender Night

‘Ik was in het theater en raakte in een modern paradijs. Zonder mooiste bomen van de wereld en zonder de kleurrijke papegaaien in de bomen.’

Performing Gender

Fotoverslag Final Sharing

Bekijk de foto’s die fotograaf William van der Voort schoot van de studiopresentatie van Roberta Racis op 1 november 2018.

Dans & vis

Schrijfcursus Dans & Durf in Noorwegen

‘In our current period of #metoo reckoning, the dancer’s vulnerable figure reminds me of the fish, especially as she lies on her stomach and slaps her stitched legs on the wet deck like a mermaid’s tail. But in her case, she’s no defenseless victim, she’s fierce and insistent.’

Moving Futures 2019

De data van het rondreizende festival!

Het aankomende jaar vieren wij ons 5-jarige bestaan met een extra uitgebreide festivaltour.

Expermeeting Muziek & Dans

Door DansBrabant & November Music

Componisten en choreografen vertellen tijdens November Music hoe ze te werk gaan in- en voorafgaand aan een creatieproces waarin muziek en dans samen een voorstelling gaan worden.

Performing Gender

De Tilburgse Workshopweek

In een achtdaagse workshop werkt de Italiaanse Roberta Racis eind okt. samen met elf dansers en dramaturg Nina Aalders aan een bezwerend ritueel. Zie het resultaat i.c.m. Jija Sohn’s Kyabajo.

Making Space Week 2018

Dans in de openbare ruimte

Ieder jaar in oktober, vlak voor het echt nat en koud wordt, trekken choreografen en dansers één van de Tilburgse wijken in om te onderzoeken wat hun werk daar kan betekenen.

Making Space Week 2018

Fotoverslag

Bekijk de foto’s die fotograaf William van der Voort schoot van de choreografen en dansstudenten aan het werk in wijk Theresia, Tilburg.

Making Space Week

Dance & Dare essay

‘A walk through an ordinary neighbourhood, on an ordinary, but sunny day.’ An essay that was written and spoken out loud by Saskia de Haas at the closing day of the week on dance in public space.

Dance Fish Dance

Opening Dansseizoen

In het theater zijn dansers als vissen in het water. Aan het begin van een nieuw seizoen zetten we de deuren en sluizen van Theaters Tilburg open voor een hele middag dans.

Studioverhuur

Bekijk hier onze dansstudio’s

Op zoek naar een studioruimte? DansBrabant beschikt over twee studio’s die we verhuren voor repetities, presentaties, workshops en shoots.

The Way You Sound Tonight

Iets dat beweegt stopt niet zomaar

ESSAY ik krijg zin om mee te dansen – de hele nacht te dansen – een nacht waar nooit een einde aan komt – iets dat beweegt stopt niet zomaar

Vitale drang

Nieuwe stichting Guilherme Miotto

Corpo Máquina geeft nieuwe inhoud aan wat ‘dans maken’ is, met een gestage verdieping en betrokkenheid bij wat dans voor mensen kan betekenen.

Macht

Essay over Kyabajo – Jija Sohn

‘De Kyabajo trekt haar veel te grote T-shirt uit. Ze is naakt. Van top tot teen naakt. Ze is niet breekbaar. Nog steeds niet.’

Let the bodies talk

Essay over TOM – Karel Tuytschaever

‘Ik doe alles wat het scherm zegt, maar ik vergeet dat het scherm wordt bediend door de twee lichamen. Het is als praten met iemand met een televisie in de buurt.’

Safety first bitches

Essay over Hilde & Heather

Hilde Elbers & Heather Ware maken solo’s voor elkaar rondom het thema veiligheid. Schrijver Ilona Roesli bezocht een eerste proeve en is net als de choreografen niet bang risico’s te nemen.

NIEUWE MAKERSREGELING

Voor Sandman/Sabine Molenaar

Sandman/Sabine Molenaar ontvangt in 2018 en 2019 een bijdrage uit de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten, om haar spannende plannen te verwezenlijken!

Dun lijntje

Dans & Durf – Essay over Even Worse

‘Als het per ongeluk gaat, noemen we het vallen. Als het precies zo bedoeld was, noemen we het dans.’

Tilburg Dansstad Nieuwsbrief

Meld je aan!

Wil je als eerste en automatisch op de hoogte zijn van het dansprogramma in Tilburg? Schrijf je dan in voor de Tilburg Dansstad nieuwsbrief.

Samen van studio tot schouwburg

Dans en marketing in Brabant

‘Wat heeft de Brabantse danssector nodig om een breder publiek te bereiken en binden en hoe kunnen de verschillende culturele instellingen in de provincie hierin samenwerken?’